Ştiri

Sursa imaginii: vacanteleluimircea.wordpress.com

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

18 Oct. 2020 / 11:28

Parascovia Cotoman din Ermoclia, femeia care ţese opere de artă

Tendinţele în modă fac ca tot mai mulţi oameni să opteze pentru articole din stofe naturale, deoarece sunt mai plăcute la atingere, dar şi mai inofensive pentru mediul înconjurător. Înainte însă să aruncaţi piesele care nu vă mai servesc, gândiţi-vă că din ele se pot confecţiona paturi sau lăicere. Tablourile din pânză reciclată, cu motive tradiţionale de pe vremea bunicilor, confecţionate de meşteriţa Parascovia Cotoman din satul Ermoclia, Ştefan Vodă, au ajuns să înfrumuseţeze atât locuinţele moldovenilor rămaşi acasă, cât şi casele conaţionalilor noştri de peste hotare, relatează Mesager.

De cele mai multe ori oamenii arunca hainele vechi. Puţini dintre noi, însă, îşi pot imagina un covor stilat care să ne înfrumuseţeze locuinţele, făcut din stofe reciclate. Meşteriţa Parascovia Cotoman, din Ermoclia, Ştefan Vodă, căreia i se spune şi „ţesătoarea satului”, foloseşte rămăşiţe de textile la confecţionarea ţolurilor.

Talentul cu care meşteriţa ţese covoarele şi toate tehnicile ţesutului le-a moştenit de la mama sa.

„Ea toată vremea ţesea şi eram mică, prin clasa a doua, şi mă aşezam lângă dânsa. Aşa am deprins, iar apoi am început şi singură”, spune Parascovia Cotoman, meşter popular.

Când avea 15 ani a ţesut primul lăicer, care este păstrat şi până astăzi în casa mare. Femeia susţine că nu a avut o viaţă uşoară, a muncit din greu pentru a-şi creşte copiii şi nu avea timp de ţesut. Abia după ce a ieşit la pensie, fiica a îndemnat-o să înceapă să confecţioneze ţoluri, mai ales că dintotdeauna şi-a dorit acest lucru.

Procesul de confecţionare este foarte migălos şi necesită o răbdare de fier, dar şi dibăcie.

Comentarii