Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

26 Iun. 2020 / 14:15

Pericolul inundaţiilor persistă la Soroca

Noaptea trecută, nivelul apei in râul Nistru nu a crescut, însă pericolul de inundare a orașului Soroca persistă. În calea apelor au fost amplasate în câteva locuri diguri de protecție din saci cu nisip. Alături de salvatorii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au muncit cot la cot şi mai mulţi localnici, care au conştientizat gravitatea situaţiei. Avertizarea hidrologică privind creşterea nivelului apei în râurile Prut şi Nistru râmâne în vigoare, relatează Moldova 1.

Pentru evitarea inundațiilor, la Soroca au fost formate trei echipe de lucru a câte şase persoane din care fac parte angajati ai poliției, Direcției Situații Excepționale, reprezentanți ai autorităților publice locale. Şi asistența socială şi voluntarii au sărit în ajutor în număr mare.

„Ne-au trebuit două ore ca să ne organizăm. O să coordonăm cu şefii şi ne apucăm de lucru. Întâi umplem sacii, îi aşezăm. Sperăm să evităm situaţia, dar oricum să fim pregătiţi”;

„Cred că e binevenit să vină fiecare, deoarece facem pentru noi nu pentru cineva străin”, spun oamenii.

Ajutaţi de localnici, angajaţii IGSU au construit un dig de protecţie în regiunea autogării din oraş. Acţiunea a fost întreprinsă de urgenţă, întrucât zona respectivă este cel mai jos loc pe unde apa poate intra în oraş. Autorităţile locale spun că la necesitate vor evacua oamenii din calea apelor.

„Am contractat 200 de tone de nisip şi de zece mii de lei s-au procurat saci, instrumente şi am îndemnat toată societatea ca să vină în ajutor. Oamenii sunt destul de receptivi. Colaboratorii asistenţei sociale vor monitoriza cetăţenii: care locuiesc în zona de risc, care vor avea nevoie de ajutor material, bănesc. Poate să nu fie cazul ca să plasăm persoanele în cauză în centrul de la Rubleniţa”, a menţionat Lilia Pilipeţchi, primarul municipiului Soroca.

IGSU anunţă că a fost creat un centru de dirijare în situaţii de urgenţă, care monitorizează prin intermediul punctelor teritoriale nivelul apei în râul Prut şi fluviul Nistru.

Activităţi complexe au fost efectuate şi pe plaja din oraşul Vadul lui Vodă, unde salvatorii şi carabinierii au instalat un dig metalic cu înălţimea de un metru pentru protejarea zonei de odihnă. Lucrările vor continua şi pe parcursul zilei de azi, iar lungimea acestuia va fi de o mie de metri.

Comentarii