Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

10 Apr. 2019 / 20:12

Peste 400 de persoane au participat la o dictare generală în limba găgăuză

Peste 400 de persoane din sudul ţării au participat la o dictare generală pentru a-şi testa cunoştinţele la limba găgăuză. Acţiunea se desfăşoară deja al treilea an consecutiv, sub patronajul executivului din regiune şi al Centrului de Ştiinţă şi Cercetare M.V Marunevici, relatează Mesager.

Victoria Gargalâc activează în calitate de educator la o grădiniţă din Avdarma. Ea spune că participă pentru prima dată la un asemenea concurs.

„Am hotărât să-mi testez cunoştinţele. De asemenea, sunt studentă la universitatea din Comrat”, a spus educatoarea, Victoria Gargalâc.   

În timp ce unii participanţi spun că au trecut proba cu brio, pentru alţii testul a fost o adevărată provocare.

„Vorbesc găgăuza din copilărie, scriu, citesc, încerc să învăţ regulile, îmi iubesc limba”, a spus studenta, Ludmila Manolova.  

Dictare a scris şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

„Consider că suntem obligaţi cu toţii să ne cunoaştem limba maternă. În cazul nostru este importantă participarea şi promovarea limbii găgăuze, şi crearea unor condiţii ca oamenii să-şi dorească să vorbească această limbă”, a spus guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah.

Organizatorii spun că numărul participanţilor creşte considerabil în fiecare an. 

„În anul 2017 dictarea au scris o 281 de persoane, în 2018 - 366, iar în acest an participă 412 voluntari. Dictarea se scrie în 3 centre din regiune. La Ceadâr-Lunga la Comrat şi la Vulcăneşti. oamenii încurajează acţiuni de acest gen”, a spus organizatorul, Sofia Torlac.

Cei mai buni cunoscători de limba găgăuză vor primi diplome şi premii băneşti.

Comentarii