Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

09 Aug. 2020 / 19:23

Petru Capaclî, olarul care a deschis o şcoală de meşteşugărit în Comrat

Încă din copilărie are o dragoste aparte pentru confecţionarea oalelor, pasiune pe care care a moştenit-o de la tatăl său. Vorbim de Petru Capaclî din Comrat, care după câţiva ani de muncă în străinătate, a revenit acasă şi a decis să devină meştesugar. În acest timp, a reuşit împreună cu alţi oameni să deschidă o şcoală de meşteşugărit în Comrat, iar de mai bine de doi ani predă cursuri de olărit copiilor, dar şi adulţilor, informează Moldova 1.

Deşi este încă foarte tânăr, în mâinile lui Petru Capaclî lutul prinde viaţă. Potrivit bărbatului din satul Beşalma din municipiul Comrat, atunci când ţine în palme o oală de lut simte îndeaproape legătura cu pământul în care s-a născut. Astfel, acesta a decis să împartă pasiunea pentru olărit şi altor oameni.

„Copiilor le este foarte interesant. În această perioadă de carantină, organizăm masterclass-uri online. Le-am dat copiilor lutul acasă. Lipim împreună clopoţei, suport pentru telefon. Atunci când îşi văd operele gata şi ajung să le folosească este o mare bucurie pentru ei”, a relatat Petru Capaclî.

Întregul proces, începând de la modelare şi terminând cu uscarea şi arderea, necesită foarte mult timp. Este o adevărată lecţie de răbdare, întrucât îţi pune la încercare măiestria mâinilor, spune bărbatul.

„Dacă sincer, pentru mine lutul este o lecţie de meditaţie. Nu trebuie să te gândeşti la nimic altceva decât la produsul pe care îl ţii în mâini. Aici, orice mişcare în plus poate deteriora oala. Totul începe cu ridicatul lutului, ulterior îl dăm în jos. Astfel, îi creăm structura după care ne continuăm munca”, a spus Petru Capaclî. 

Timp de 24 de ore, lutul este depozitat într-un cuptor, care prinde viaţă la temperaturi diferite.

„De doi ani suntem olari împreună şi suntem uimiţi de ceea ce facem din lut. Avem ocazia să îi învăţăm şi pe cei mici acest meşteşugărit. Observ că în ultima perioadă olăritul prinde viaţă. Oamenii s-au săturat de obiectele din plastic şi tind spre produse natural”, a menţionat Uliana Trandafilova, olar.

Munca lui Petru Capaclî este deseori apreciată în cadrul expoziţiilor şi târgurilor naţionale.

 

Comentarii