Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

01 Aug. 2020 / 19:24

Porţile gospodarilor din Sadaclia, cartea de vizită a localităţii

Locuitorii din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, au renunţat la designul tradiţional al porţilor şi au început să le transforme în adevărate opere de artă. Ideea îi aparţine unui fost profesor de arte plastice, relatează Moldova 1.

Primul om din sat care a renunţat la poarta vopsită într-o singură culoare şi a pictat-o a fost Anton Roşca, fost profesor de arte plastice. Oamenii din sat au fost atât de impresionaţi de cele văzute, încât au dorit şi ei să-şi transforme poarta într-o lucrare artistică.

„Am incercat la mine, am facut câteva lucrări decorative, şi ştiţi cum, dacă lucrul ăsta împuşcă, lumea se adresează, am facut şi în alte sate”, a spus Anton Roşca, fost profesor de arte plastice.

Pentru ca o poartă metalică să fie pictată, meşterului îi sunt necesare câteva zile însorite, răbdare, dispoziţie bună şi inspiraţie.

„Asta e o stare sufletească. Iată aşa îmi vine să fac un lucru frumos”, a punctat meşterul.

Porţile pictate au devenit o carte de vizită a localităţii, iar vizitatorii care trec prin Sadaclia adesea se opresc pe la porţile oamenilor ca să facă poze.

„Ne mândrim foarte mult că avem aşa meşteri. În acest moment, în satul nostru natal, Sadaclia, gospodarii se văd după înfăţişarea porţii”, a menţionat Ion Galeru, primarul localităţii Sadaclia.

Actualmente, la serviciile pictorilor din Sadaclia apelează nu doar sătenii din localitate, dar şi din satele vecine. Graţie picturilor impresionante de la porţile gospodarilor, satul Sadaclia, din raionul Basarabeasca, arată asemeni unui muzeu în aer liber.

Comentarii