Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

08 Dec. 2019 / 13:58

Problema localnicilor din Drepcăuţi, în vizorul premierului

De ani de zile nu îşi pot lucra pământurile, după ce cele peste 600 de hectare de teren agricol ar fi fost ocupate de un agent economic. Vorbim despre mai mulţi locuitori ai satului Drepcăuţi, raionul Briceni, care pentru a-şi face dreptate, au mers în instanţă. Problema a ajuns şi în vizorul premierului Ion Chicu, care a mers la faţa locului pentru a discuta cu oamenii, relatează Moldova 1.

Svetlana Gherasimciuc deţine trei ari de pământ în satul Drepcăuţi. Pentru a-şi recupera pământurile, femeia a mers la uşile instanţelor de judecată timp de mai mulţi ani. Chiar dacă a obţinut câştig de cauză, nici până în prezent nu îşi poate prelucra terenurile.

Şi ceilalţi locuitori ai satului au fost împărţiţi în două tabere. Unii susţin că un investitor ucrainean a cumpărat mai multe loturi de pământ şi nu permite accesul ţăranilor la terenuri, în timp ce alţii spun că scandalul a fost provocat de către fostul primar al localităţii.

În acelaşi timp, fostul primar al satului acuză investitorul străin de faptul că blochează accesul ţăranilor la pământ şi neagă acuzaţiile agentului economic.

„Aceste persoane au destabilizat situaţia care este în sat, şi-au bătut joc de oamenii din sat, aceasta spun documentele, hotărârile de judecată, dar nu doar acuzaţiile, ei vor să schimbe natura conflictului şi să spună că Ghenadie Ioxa e rău, dacă eu sunt rău se va lămuri legea cu mine, dar merge vorba despre ce facem cu ţăranii de aici, care au lucrat toată viaţa în colhoz şi astăzi nu au nici un litru de ulei pe masă”, a declarat fostul primar din Drepcăuţi, Ghenadie Ioxa.

La rândul său, agentul economic Sergiu Melnic neagă acuzaţiile şi susţine că ţăranii îşi pot lucra pământurile fără impedimente.

„Domnul Ghenadie Ioxa are o procură de la o gaşcă de oameni, la vreo 60 de oameni, şi manipulând prin oamenii aceştia, el obstrucţionează lucrul nostru, satul depinde de agricultură şi obstrucţionează lucrul agentului economic care lucrează aici de mulţi ani deja, şi prin faptul acesta toţi oamenii riscă să rămână fără roadă, fără lucru, fără salarii”, susţine Sergiu Melnic.

Pentru a face lumină în acest caz, premierul Ion Chicu a efectuat o vizită la faţa locului. Oficialul a discutat cu localnicii şi a declarat că va fi creată o comisie pentru investigarea cazului.

„Conflictul este de mai demult, din păcate comunitatea s-a împărţit în două, şi au de suferit în primul rând oamenii, din ce am înţeles este implicarea directă a organelor statului care nu au fost imparţiale, dar au fost în conflict de interese, deci iau partea a unei din companii, unei din părţi, o să desfăşurăm anchetele respective şi o să vedem cine poartă vina astfel încât oamenii să nu aibă de suferit”, a menţionat premierul.

O altă problemă ce a fost abordată la întrevederea cu prim-ministrul este faptul că fostul primar, Ghenadie Ioxa, ar refuza să predea oficiul Primăriei noului ales local. Şi în acest caz, premierul a dispus implicarea autorităţilor de control în examinarea situaţiei.

Comentarii