Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

14 Feb. 2020 / 17:00

Problemele locuitorilor din Bălţi abordate în cadrul unei vizite a premierului Ion Chicu

Problemele municipiului Bălţi au fost abordate în cadrul unei vizite a premierului Ion Chicu în teritoriu. Oficialul a menţionat că veniturile în creştere la buget, vor permite în acest an efectuarea mai multor investiţii în localităţile ţării, inclusiv reparaţia capitală a drumului Bălţi - Criva, de maximă importanţă pentru locuitorii regiunii. Totodată, la întâlnirea cu medicii Spitalului Clinic din Bălţi s-a vorbit despre necesitatea reparaţiei capitale a instituţiei, amânată de peste 30 de ani, iar în acest sens au primit asigurări că se duc discuţii cu instituţiile de finanţare, pentru a obţine banii necesari, transmite Mesager.

În 2019, Spitalul Clinic din Bălţi a avut peste 64 de mii de adresări şi a tratat peste 36 mii de pacienţi.

„Spitalul Clinic din Băţi are o capacitate de 750 de paturi unde activează 1690 calaboratori. Acest colectiv acordă serviciile medicale populaţie municipiului Bălţi în număr de 150 de mii şi 850 de mii de locuitori din raioanele adiacente, unde se oferă asistenţă medicală consultativă şi de urgenţă majoră”, a spus Serghei Rotari, directorul Spitalului.

Prim-ministrul a mulţumit medicilor pentru munca şi dedicaţia demonstrată zilnic. El a menţionat că Guvernul a identificat căile de atragere a tinerilor specialişti în instituţiile medicale, prin indemnizaţiile oferite, prin programul Prima Casă, dar si majorarea salariilor în etape, cu cite 10%.

„Am colectat pe parcursul anului mai multe propuneri de modificarea legei 270, multe au fost operate în decembrie, ele au vizat în primul rând pedagogii, că avem multe probleme aici, alte categorii au rămas din păcate. Eu va asigur că la urmatoarea etapă de modificare a acestei legi şi categoriile respective vor considerate şi se vor majora salariile”, a spus Ion Chicu.

La Primăria Bălţi au fost abordate probleme precum necesitatea reparaţiei drumurilor, modernizarii Centralei Termoelectrice Nord, de asigurare cu apă potabilă, dar şi modificarea legii privind statutul oraşului Bălţi. 

„Trebuie adoptată o lege pentru Bălţi, deoarece municipiul niciodată nu va fi nici capitală economică, nici socială, nu va fi punct de atractie pentru oameni până când nu vom rezolva două probleme: Chişinăul e prima capitală şi oraşul Bălţi a doua.

La Centrul Multifuncţional Bălţi, premierul a fost informat despre procesul de obţinere a permiselor auto, inclusiv despre existenţa cozilor pentru programarea la proba practică pentru obţinerea categoriei B. Responsabilii au dat asigurări că în ultima lună, cozile s-au redus de la 2,5 până la 1,5 luni şi urmează să fie diminuate în continuare.

Comentarii