Ştiri

Sursa imaginii: foto simbol

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

08 Feb. 2019 / 20:04

Producătorii din sudul ţării vor fi instruiţi cum să-şi dezvolte afacerile în agricultură

Producătorii din sudul ţării vor fi instruiţi cum să-şi dezvolte afacerile în agricultură. În Municipiul Comrat a fost deschisă „şcoală de iarnă a fermierilor”. Agricultorii vor deprinde practici europene de vânzare a producţiei, relatează Moldova 1.

Nicolae Popenco deţine o plantaţie de viţă-de-vie care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ şase hectare. Tânărul producător a venit la seminar pentru a afla mai multe despre noile tehnologii.

„Există o mulţime de informaţii, este interesant şi trebuie să ştii cum să faci corect acest lucru. În fiecare an, starea viilor este diferită. Anul trecut am tăiat viţa de vie pentru că nu a îngheţat, anii precedenţi a fost tăiată mai scurt”, a menţionat fermierul Nicolai Popenco.

„Începem tăierea. Avem soiul de struguri Cabernet. Trebuie să aibă 35-40 de găuri pe o coardă. Tăierea se face la o distanţă de 4-5 muguri. Aici am lăsat prima legătură, aici pot fi tăiate mai multe. Aşteptări sunt bune - avem 80-100% de muguri vii, iar 75% - 80% vor fi cu roadă, în funcţie de soi”, a menţionat conducătorul laboratorului, Mihai Buharschii.

Fermierii vor participa la mai multe seminare şi instruiri cu diverse tematici.

„Am început instruirile cu oamenii care muncesc în sectorul agricol, dar invităm şi personae interesate de domeniul vitivinicol şi horticol. Ne propunem să colaborăm cu cei care vor să îşi dezvolte afacerea, să meargă pe teren, să studieze ambalajele, depozitele frigorifice şi managementul de seră”, a declarat managementul de proiect, Tatiana Donceva.

„Şcoala de iarnă a fermierilor” a fost deschisă la Centrul de Informare şi Susţinere a Afacerilor din Găgăuzia, care funcţionează de cinci luni.

 

Comentarii