Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

01 Aug. 2020 / 20:01

Programul „Drumuri bune”, în plină desfăşurare în nordul ţării

Mai multe trasee din ţară au intrat în reparaţie, după desfăşurarea primelor licitaţii de contractare a antreprenorilor. În total, circa 900 de kilometri de drum urmează să fie modernizate în cadrul programului „Drumuri bune 2020". Este vorba despre artere din 1 200 de localităţi. În raionul Drochia, în cinci localităţi, lucrările deja sunt în plină desfăşurare, relatează Moldova 1.

„Se plombează gropile, să face un strat de egalare până la cinci centimetri şi pe urmă se pune un strat de asfalt fin de grosime de patru centimetri. Porţiuni o să fie amenajate 50 cm şi grosimea de 10 cm pe toată lungimea. Conform practicilor europene, este un an de zile garanţie, dar pe traseuri mari, durabilitatea trebuie să fie de până la 25 de ani”, a menţionat Valeriu Pânzari, responsabil tehnic.

Asfaltul este livrat de o uzină locală, care lucrează la o capacitate de 80 de tone pe oră.

„În raionul Drochia sunt 28 de localităţi, dintre care în opt o să fie pus asfalt, restul - variantul albă. Pe raion s-au alocat în total 30 milioane 334 mii lei. Au fost împărţite proporţional de la 900 până la un million de lei în fiecare localitate”, a specificat Ion Răilean, director întreprindere.

Locuitorii din zonă se arată bucuroşi că în sfârşit vor scăpa de gropi.

„Eu ca şofer vă spun că erau multe denivelări, foarte des mi se strica maşina. Acum drumul e perfect”; „Suntem bucuroşi că în sfârşit ne fac drumurile. Înainte ne era foarte greu”; „Suntem mulţumiţi. Şi pentru şoferi şi pentru sat este un lucru extraordinar”, au spus oamenii.

În programul „Drumuri bune 2020" sunt prevăzute 30 milioane de lei pentru renovarea traseelor din raionul Drochia.

„Deja cu locuitorii s-a decis ca să facă sau varianta albă sau asfalt. Mai departe, datoria noastră este să mergem zilnic să monitorizăm lucrările efectuate de către companiile care au câştigat acest tender. Să dăm o calitate, să nu aibă o garanţie de 1,2 ani, dar cinci, şase, şapte, opt ani”, a spus vicepreşedintele raionului Drochia Ion Dascăl.

Programul „Drumuri Bune 2020" prevede reparaţia a peste 900 de km de drumuri din ţară. Suma totală alocată de stat este de un miliard 375 de milioane de lei.

 

Comentarii