Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

17 Feb. 2020 / 18:06

Proiectul de educaţie anticorupţie „Quiz Pro Integritate”, lansat la Soroca

Un nou proiect de educaţie anticorupţie pentru elevi, liceeni şi studenţi a fost lansat la Soroca. CNA împreună cu PNUD Moldova au lansat Quiz Pro-Integritate, care urmăreşte să-i mobilizeze pe tineri în studierea prin joc a fenomenului corupţiei. Astfel, peste 350 de elevi şi studenţi din 50 de instituţii de învăţământ din ţară îşi vor testa cunoştinţele în acest domeniu, relatează Mesager.

Iniţial tinerii se documentează din mai multe surse despre mecanismele de prevenire a corupţiei şi de promovare a integrităţii. Ulterior cunoştinţele obtinute sunt puse în aplicare la o competiţie intelectuală, la care participă câte cinci echipe.

„O să fie o serie de întrebări la care tinerii o să trebuiască să se implice şi o să cunoască noi informaţii despre ce este corupţia, când a apărut ea şi cum o putem combate şi preveni”, „Din acest proiect noi tinerii trebuie să învăţăm ce este fenomenul corupţiei şi cum trebuie să o combatem ca să creştem într-o societate integră”, spun tinerii.

„Este un joc interactiv, întrebările au fost elaborate de către voluntarii anticorupţie. Ne propunem ca acest joc să demareze în zece centre raionale. Câştigătorii din finalele locale, în luna aprilie îi vom întâlni pentru finala mare”, a menţionat Ion Pruteanu, şef de Direcţie Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).

Proiectul a fost elaborat de Direcţia CNA, Educaţie Anticorupţie, cu implicarea voluntarilor, asistenţa PNUD Moldova şi în parteneriat cu Direcţiile raionale Educaţie.

„Atunci când vorbim că vrem să construim un stat de drept, elevii care sunt cetăţenii de mâine trebuie să cunoască acest lucru. Urmează ca elevii cu cunoştinţe acumulate să se întoarcă în şcoli, să desemneze informaţia către colegi”, a precizat Angela Muşenco, şefa Direcţiei Învăţământ din Soroca.

Concursul se va desfăşura şi la Cahul, Bălţi, Hânceşti, Sângerei, Criuleni, Orhei, Străşeni şi Ungheni.

Comentarii