Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

31 Iul. 2020 / 14:00

Recolta de porumb şi floarea-soarelui din unele localităţi din sudul ţării, distrusă de secetă

Seceta din iarna trecută şi temperaturile caniculare din ultima perioadă au compromis practic întreaga recoltă a agricultorilor, care se uită disperaţi la cerealele uscate pentru care au muncit un an întreg. Pământul este atât de arid, încât nu mai este nicio picătură de apă până la o adâncime de aproape doi metri. Agricultorii speră să recupereze o parte din investiţii din despăgubirile date de stat pentru culturile calamitate, întrucât, spun ei, nu le ajunge roadă nici pentru consum. Situaţia din sudul ţării a fost discutată şi analizată de autorităţi, relatează Moldova 1.

În acest an, în autonomia găgăuză a fost strânsă doar 30 la sută din roada planificată pentru culturile din grupa întâia, în special, a grâului. În unele gospodării, recolta a fost compromisă chiar sută la sută. O situaţie critică se atestă în satul Cişmichioi, acolo unde câmpurile de porumb şi floarea-soarelui au fost practic distruse de secetă. Aici, au fost însămânţate aproximativ 1900 de hectare, însă roada a fost recoltată de pe o suprafaţă de doar 300 de hectare. Este şi cazul acestui agricultor, căruia lipsa de precipitaţii i-a compromis practic întreaga muncă.

„Noi avem 515 hectare de culturi de toamnă. Când am văzut că iarna a fost secetă, voiam să nu semănăm nimic. În iunie însă au început ploile, am semănat recolta şi iată acum avem un astfel de tablou jalnic”, spune agricultorul.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, şi başcanul Irina Vlah au discutat joi cu agricultorii păgubiţi. Potrivit autorităţilor, Guvernul va aloca în acest an 300 de milioane de lei pentru a acoperi prejudiciile cauzate de calamităţile naturale.

„Nu avem o situaţie simplă în acest an, dar vă asigur că toate aceste riscuri le putem depăşi. Vom asigura subvenţii din partea statului, iar agricultorii vor beneficia de prime de asigurare mai mari. Până acum, agricultorii erau asiguraţi în proporţie de 50 la sută, însă de acum încolo rata de asigurare va fi de 70%”, a declarat Ion Perju.

În acest an, în tara au fost semănate 400 de mii de hectare de cereale din grupa întâi de pe care se aşteaptă o roadă de 600 de mii de tone.

 

Comentarii