Ştiri

Sursa imaginii: Cotidianul

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

09 Apr. 2019 / 15:30

România va finanţa două proiecte privind sănătatea şi educaţia în Cahul

Consiliul Judeţean Tulcea va oferi suport financiar pentru realizarea unor proiecte de infrastructura în raionul Cahul. Banii obţinuţi de la prietenii şi partenerii de peste Prut vor fi valorificaţi în două domenii prioritare - educaţie şi sănătate, relatează Radio Moldova Actualităţi.

La 7 decembrie anul trecut prin semnarea unei înţelegeri de cooperare, relaţiile de prietenie dintre Consiliile judeţean Tulcea şi Consiliul Raional Cahul, le-a fost conferit un caracter oficial. La numai patru luni de la semnare a documentului o delegaţie a judeţului Tulcea a sosit la Cahul pentru a discuta de proiectele de infrastructură pe care sunt gata să le finanţeze.

„Este momentul să trecem la paşi concreţi, să putem să ne sprijinim reciproc în domeniile în care ne intersectăm români, în tot ceea ce ne aseamănă şi ne poate uni. Prin puţinul pe care îl avem am hotărât că e momentul să intervenim şi în sprijinul colegilor de peste Prut”, a spus administratorul public al judeţului Tulcea, Vasile Strat.

Proiectele de infrastructură pentru care Consiliul Cahul a solicitat suportul financiar al partenerilor de peste Prut au fost enunţate la întâlnirea cu membrii Consiliului Judeţean Tulcea. Valoarea lui se ridică la circa 300 de mii de euro, care vor fi alocaţi în câteva tranşe.

„Punem accentul pe domeniul educaţiei şi pe domeniul de sănătate. Am solicitat pentru educaţie suma de 100 000 de euro şi suma de 200 000 de euro pentru ca să putem schimba condiţiile în bine din Cahul. Este un ajutor frăţesc”, a spus preşedintele raionului Cahul, Ion Groza.

Cu banii oferiţi de prietenii de peste Prut Consiliul raional Cahul speră să soluţioneze problema construcţiei unei instituţii pre-şcolare din comuna Chioselia Mare pentru ca picii din această localitate să poată fi instruiţi în limba maternă.

Consiliul judeţean Tulcea este un partener valoros şi pentru schimburile de experienţă de idei şi bune practici. Tulcea are un sistem integrat al deşeurilor, creat cu bani europeni în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020 a depus proiecte în valoare de peste 800 milioane euro.

Comentarii