Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

24 Feb. 2020 / 17:40

Sărbătoarea iubirii, Dragobete, celebrată cu fast în satul Voloviţa din Soroca

De Dragobete, locuitorii satului Voloviţa, raionul Soroca au păstrat tradiţia strămoşească de a se aduna la şezători, astfel ca obiceiul lăsat din moşi, strămoşi să nu fie uitat de tinerii din localitate. Îmbrăcaţi în costume populare, localnicii au spus poveşti şi ghicitori, au cântat şi, cel mai important, au urmat vechile îndeletniciri ale împletitului, brodatului, cusutului, dar şi alte activităţi de lucru manual din perioada când părinţii şi bunicii erau la vârsta tinereţii, relatează Mesager.

„Portul, dansul şi cântecul folcloric sunt temelia acestui popor, de aceea am hotărât să păstrăm aceste tradiţii şi mă strădui cît mai mult tinerilor să le cultiv dragostea de folclor. Chiar m-am gândit să le arăt cum se scarmănă lâna"”, a spus Valentina Gîlcă, conducător Formaţia „Floare de noroc”.

„Dacă e aşa o frumoasă sărbătoare Dragobete, fetele au posibilitate să-şi cunoscă dragostea, povestim cum se îndrăgostea lumea înainte, fetele au în scenă aşa nişte obiceiuri dedicate sărbătorii Dragobete, legenda lui”, a povestit Elena Radu, membră a formaţiei.

„Suntem foarte bucuroase că se organizează aşa şezători şi se păstrează până în prezent tradiţiile”, a mai spus Roxana Capbătut, membră a formaţiei.

Şezătoarea a avut şi spectatori care şi-au amintit de timpurile când oamenii se adunau la casa unui gospodar, unde scărmănau lâna, ţeseau covoare, croşetau sau îi ajutau pe cei de ai casei la diferite munci.

„Era interesant, frumos, lumea se aduna, spunea sonave, era foarte interesant”, îşi aminteşte un spectator.

La şezătoarea din Voloviţa au venit şi membrii ansamblului folcloric Rostariţa din satul Badiceni, care au evoluat împreună cu gazdele primitoare.

„Suntem din satul Bădiceni, ansamblul-model Rostăriţa. Venim cu un buchet de cântece populare, cu tradiţii populare din satul natal, din satele din apropiere şi venim la şezătoarea de Dragobete. Facem un schimb de experienţă”, precizează Eugenia Crăciun, conducător al Ansamblului Rostariţa.

La Voloviţa oamenii se adună la şezători, începând de toamna târziu, odată cu încheierea lucrărilor agricole şi pînă la reânceperea acestora, în primăvară.

Comentarii