Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

10 Noi. 2019 / 19:00

Satul Mândreşti şi-a lansat semnele teritoriale ale localităţii

Bucurie, demnitate şi mai multă încredere în viitor. Asta au simţit locuitorii satului Mândreşti din Teleneşti la lansarea însemnelor teritoriale ale localităţii: Stema, Drapelul şi Imnul compus de consăteanul lor, compozitorul academician Gheorghe Mustea pe versurile lui Iulian Filip, relatează Mesager.

Oda satului a fost interpretată de Taisia Caraman,solista Operei naţionale şi cântăreţul Aurel Chirtoacă, care au făcut să vibreze sufletele oamenilor. Ei onorat imnul în picioare, s-au arătat mândri şi de faptul că autorul este renumitul lor consătean.

„Ne mândrim cu Imnul satului compus de Gheorghe Mustea, este un ilustru compozitor care a compus şi pentru copii, maturi, muzică de stradă”, „Am venit la adunare cu al nostru sătean, îi doresc să-şi ducă slujba mai departe cum a pornit şi noi să avem bucurie de el”, au spus oamenii.

„Am rămas frapat, o sală arhiplină de oameni cu o bunăvoinţă către această sărbătoare, o onoare că este şi marele maestru Gheorghe Mustea şi autorul versurilor Iulian Filip”, a declarat şeful secţiei cultură din Teleneşti, Pavel Casian.

„O haină muzicală extraordinară, emoţii deosebite pentru noi toţi, suntem norocoşi că suntem contemporani cu aşa oameni”, a declarat directorul liceului din Mândreşti, Ludmila Bosii.

Primarul localităţii Oxana Guzun, dar şi preşedintele Asociaţiei „Mândreşteanul” - Nicolae Bulat şi-au exprimat recunoştinţa pentru harul şi dragostea autorilor imnului transpuse în versuri şi în note muzicale, o muncă dragă sufletului şi deloc uşoară, recunoaşte compozitorul.

„Să scrii un imn este foarte dificil, aici trebuie să intre toate componentele, dar noi am încercat să slăvim acest sat prin oamenii care trăiesc în Mândreşti. L-am scris împreună cu prietenul meu Iulian Filip marele nostru poet. I-am spus lui Iulian că de azi înainte este mândreştean”, a declarat academicianul Gheorghe Mustaţă.

„Mi-a fost foarte uşor să scriu versurile despre satul Mândreşti pentru că îl cunosc foarte bine. Şi îmi imaginam tot timpul satul meu Sofia care are exact fântânile la poartă, oameni gospodari la locul lor. Toate pe rădăcini, felicitările mele mândreştenilor pentru aceste trei semne de demnitate: omul la el acasă: Stema, drapelul şi imnul, să-l cântaţi sănătos”, a declarat poetul Iulian Filip.

Autorul stemei şi al drapelului satului Mândreşti este heraldistul principal al RM, Silviu Tabac care a transpus în aceste simboluri chintesenţa şi istoria localităţii. Sărbătoarea a fost completată de evoluarea cântăreţei Tatiana Talpă,originară din Mândreşti, precum, şi florilegiu de melodii populare cântate cu mult drag de artiştii amatori din localitate.

 

 

Comentarii