Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com: Stanislav Duduciuc

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

26 Mai 2019 / 16:34

Sculptori din mai multe ţări au participat la Tabăra Internaţională de Sculptură

Au transpus chipul Mântuitorului în sculpturi - sunt realizările mai multor artişti din Moldova, România, Austria şi Irlanda, care au participat la prima tabăra cu tematică religioasă „Drumul Crucii”. Compoziţiile sculpturale vor înnobila spaţiul din preajma Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Condriţa, acolo unde au şi fost realizate, relatează Mesager.

Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din Condriţa este prima din Moldova unde operele de artă ale unor artişti profesionişti de valoare vor completa armonios dimensiunea sacră a spaţiului. Deşi este autorul mai multor sculpturi din republică şi din Europa, Dumitru Verdianu, stabilit la Viena, spune că Troiţa pe care a modelat-o aici este deosebită.  

„E prima mea sculptură pe teme religioase, am avut emoţii. Am încercat să modelez trei sfinţi, trei îngeri, ideea aceasta de Troiţă chiar e foarte frumoasă”, a spus Dumitru Verdianu.

Unica femeie-sculptor, participantă la tabără, este Parascovia Popa-Donoi, stabilită în Irlanda, dar care revine la taberele de sculptură de la baştină.

„Lucrarea mea se numeşte „Păstori de suflete”, fiindcă călugării sunt mai retraşi, se află în chilia lor, acolo unde nu-i vede nimeni şi se roagă pentru sufletele oamenilor”, a declarat Parascovia Popa-Donoi.

Cel mai tânăr participant, Anton Vlas, a ales să realizeze o sculptură de proporţii.

Ideea unei tabere de sculptură la mănăstire a fost de bun augur.

„Ideea fondării unui parc de sculpturi la Condriţa a venit în ziua când am trecut cu traiul în această zonă şi m-a impresionat natura frumoasă şi, mai ales, curtea locaşului sfânt. M-am adresat părintelui Veaceslav, care de la început a acceptat şi a pornit proiectul”, a menţionat Stanislav Dududciuc, organizator.  

Prima tabăra de sculptură cu tematică religioasă „Drumul Crucii” s-a desfăşurat în perioada 6-26 mai. Potrivit organizatorilor, aceasta va avea continuitate. 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Alexandru Guţu campion european de cadeţi

Ştiri / Sport

18 Iun. 2019 / 23:33

Alexandru Guţu campion european de cadeţi

Prim-ministrul Maia Sandu la dialog cu jurnaliştii

Ştiri / Social

18 Iun. 2019 / 20:33

Prim-ministrul Maia Sandu la dialog cu jurnaliştii

Partidul Nostru este dispus să colaboreze cu noua guvernare

Ştiri / Politic

18 Iun. 2019 / 19:57

Partidul Nostru este dispus să colaboreze cu noua guvernare

Tragere la sorţi pentru cupele europene la fotbal

Ştiri / Sport

18 Iun. 2019 / 19:32

Tragere la sorţi pentru cupele europene la fotbal

Demolare cu scandal la Ciocana

Ştiri / Social

18 Iun. 2019 / 19:27

Demolare cu scandal la Ciocana

Vezi arhiva