Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

14 Aug. 2020 / 18:27

Sipoteni rămâne „Capitala Tineretului” şi în 2021

Satul Sipoteni din raionul Călăraşi va deţine titlul de „Capitala Tineretului” şi în anul 2021. Asta după ce pandemia a dat peste cap activităţile organizate în acest an, care vor avea loc, în mare parte, on-line. Cu toate acestea, tinerii voluntari implicaţi în proiecte la nivel local şi naţional nu lasă mâinile în jos şi caută soluţii pentru a se reinventa şi a se adapta la noile realităţi. Printre oportunităţile ce le oferă statutul de „Capitală a Tineretului” se include şi o finanţare în valoare de un milion de lei, care vine să susţină proiectele pentru tânăra generaţie. Satul Sipoteni este capitala tineretului în acest an. Localitatea a câştigat concursul iniţiat de Ministerul Educaţii tocmai pentru că aici tinerii sunt consultaţi de fiecare dată când e luată o decizie importantă. Un criteriu nu mai puţin relevant în procesul de selectare a fost şi numărul de proiecte cu participarea tinerilor, relatează Mesager.

Autorităţile locale din Sipoteni spun că la sfârşitul lunii august vor desfăşura evenimentul de lansare a proiectului. Între timp, din cauza pandemiei, Ministerul Educaţiei a transferat activităţile destinate acestui program pentru anul viitor. Astfel, Sipoteni rămâne „Capitala Tineretului” şi în 2021.

„În nişte condiţii mai restrânse, suntem limitaţi cu numărul de participanţi, nu mai mult de 50 să fie. Acolo va avea loc un concert, va fi o demostraţie privind activităţile care urmează să aibă loc în acest an. Au fost predestinate diverse activităţi, precum dezvoltarea turismului, crearea rutelor turistice, activităţi sportive, cultural-artistice”, a declarat primarul de la Sipoteni, Vasile Raţă.

Astfel, o mare parte dintre activităţile planificate pentru programul „Capitala Tineretului" se vor desfăşura on-line.

„Diferite actrivităţi o să fie cel mai mult bazate pe tineri. Ne propunem diferite ateliere, cât este perioada asta, vor fi organizate on-line diferite masterclass-uri pe diferite domenii. Ne propunem să atragem tinerii”, spune Zinaida Chirtoacă, voluntară.

Tinerii din Sipoteni spun că nu sunt indiferenţi faţă de soarta localităţii lor şi vor să demonstreze că viitorul ţării depinde de implicarea tinerei generaţii.

„Am ales să fiu voluntar pentru a dezvolta localitatea, pentru a mă dezvolta pe mine, a afla lucruri noi. Ne bucură mult că satul nostru a avut succes şi a câştigt Capitala Tineretului”, spune Dumitriţa Gorbati, voluntară.

„A fi voluntar înseamnă a-ţi face noi prieteni. Am fost implicată în activităţi de decorare a pilonilor din sat”, spune Alina Chitoroagă, voluntară.

În 2016, statutul de „Capitala Tineretului" a fost deţinut de oraşul Ialoveni, un an mai târziu a urmat satul Varniţa, din Anenii Noi, municipiul Cahul în 2018, iar anul trecut titlul a fost câştigat de satul Costeşti din raionul Ialoveni. „Capitala Tineretului" este un program care îşi propune dezvoltarea localităţilor prin implicarea tinerilor, precum şi promovarea ideilor noi şi proiecte inovatoare în societate.

Comentarii