Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

05 Dec. 2019 / 20:29

Sistem de încălzire în liceul din Congaz, graţie sprijinului Japoniei

Le este cald şi bine în şcoală, graţie unui proiect al Guvernului Japoniei - vorbim de 500 de elevi ai celei mai mari instituţii de învăţământ din autonomia găgăuză, liceul din satul Congaz, în care sistemul de încălzire a fost modernizat printr-un credit nerambursabil de peste 73 de mii de dolari, acordat în cadrul Programului Kusanone. Astăzi sistemul de încălzire a fost pus în funcţiune oficial, relatează Mesager.

În liceu au fost instalate opt cazane moderne, iar reţeaua de conducte a fost înlocuită cu una nouă. Elevii s-au arătat mulţumiţi că nu mai trebuie să stea îmbrăcaţi la lecţii.  

„Aceasta este una dintre cele mai mari şcoli, nu numai din Congaz, ci şi din raion, fiind proiectată pentru 1568 de elevi. Acum sunt 500 de copii, şcoala a fost deschisă acum 40 de ani şi de atunci nu au mai fost făcute reparaţii majore. În ultimii ani a existat un proiect privind eficienţa energetică, acum a fost schimbat întreg sistemul de alimentare cu căldură. 73,5 mii de dolari - atât este contribuţia Guvernului Japoniei”, a declarat primarul de Congaz. 

Başcanul Irina Vlah a exprimat gratitudine Guvernului Japoniei pentru sprijinul acordat în dezvoltarea socială a autonomiei.

„Ambasada Japoniei în Moldova lucrează activ în ţara noastră. Sunt implementate un număr foarte mare de proiecte, în principal care vizează dezvoltarea socială. Sunt reparate şcoli, se fac investiţii în proiecte educaţionale, de sănătate”, a spus Irina Vlah.

„Programul Kusanone are ca scop implementarea de proiecte pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii. Programul de granturi Kusanone a fost lansat în Republica Moldova în 2008. În această perioadă, 64 de proiecte au fost finanţate, în principal în domeniul sănătăţii publice şi al educaţiei şcolare şi preşcolare”, a declarat Masanobu Yoshi, ambasadorul Japoniei în Moldova.

Pe parcursul a zece ani de colaborare, numai sistemul educaţional din Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea Guvernului Japoniei în valoare de peste 650 de mii de dolari.

Comentarii