Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

28 Iun. 2020 / 14:09

Sorocenii care primesc ajutor social, obligaţi să muncească în folosul comunităţii

Autorităţile din Soroca au găsit o metodă inedită de a-i face pe oameni să lucreze. Pentru a beneficia de ajutoare sociale, aceştia muncesc în folosul comunităţii. Printre lucrători sunt şi persoane de etnie romă, care nu au muncit niciodată în folosul statului, relatează Moldova 1.

Înainte de începerea pandemiei, Lilia şi Vasile Stoian se ocupau de vânzarea cu amănuntul. Acum însă au rămas fără nicio sursă stabilă de venit şi au fost nevoiţi să solicite ajutor social din partea statului. Pentru a beneficia de bani, aceştia muncesc câteva ore pe zi în folosul comunităţii.

 „Până acum am vândut haine şi am trăit. Şi acum, mi-au dat de lucru. E carantină şi trebuie de lucrat pentru că nu avem de pâine, dar trebuie de trăit. Eu şi cu femeia primim 2500”, spune Vasile Stoian.

„Eu la stat nu am lucrat niciodată şi acum prima oară lucrez. Totul e bine. Îmi plăteşte bani, îmi plac banii, trebuie să îmi placă şi să fac lucru”, spune Lilia Stoian.

Şomerii, la solicitarea primăriei, execută lucrări care nu necesită calificare profesională. Astfel, aceştia amenajează şi îngrijesc spaţiile verzi, cosesc iarba, vopsesc staţiile sau salubrizează străzi, parcuri şi alte terenuri publice.

„Romii nu au mai lucrat până acuma, dar îi motivăm în aşa fel că dacă nu o să lucreze nu vor avea ajutor social şi nu vor avea cu ce să întreţină familia mai departe. Acum ei primesc un mic ajutor social în sumă de 500-600 de lei de persoană”, a menţionat Steliana Iamanverdieva, mediator comunitar.

În municipiul Soroca sunt peste 170 de persoane care beneficiază de ajutor social.

„Sunt datori să participe la lucrările pentru folosul comunităţii, la solicitarea primăriei. În caz de refuz, ajutorul social oferit acestor familii va fi stopat”, a afirmat Lilia Pilipeţcaia, primarul municipiului Soroca.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în total, în Republica Moldova, sunt înregistraţi 34 de mii de şomeri.

„Putem vorbi despre faptul că situaţia peste hotare s-a schimbat. Multe persoane şi-au pierdut locul de muncă temporar sau permanent care îl aveau peste hotare. aceasta a dus la faptul că au revenit aici, în Moldova.  O altă cauză ar fi că multe întreprinderi acolo au fost lichidate sau au trecut într-o perioadă de şomaj tehnic”, a menţionat Marcela Ganea, şefa Serviciului monitorizare.

Potrivit experţilor economici, redeschiderea frontierelor ar fi o soluţie pentru a redresa situaţia de pe piaţa muncii.

 „În primul rând, acest lucru înseamnă o presiune mai mare asupra bugetului de stat, care va trebui să plătească indemnizaţii pentru persoanele care aplică pentru ajutorul de şomaj. În al doilea rând, bugetul oferă tot felul de instruiri, cursuri şi aşa mai departe. Odată cu deschiderea frontierelor, cred că o parte din presiunea creată de acest fenomen va fi absorbită”, a declarat Viorel Gîrbu, expert economic.

De la începutul stării de urgenţă, aproximativ 3000 de şomeri au beneficiat de ajutor din partea statului.

Comentarii