Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

08 Apr. 2020 / 17:03

Teste la infecţia COVID-19 vor fi efectuate la Bălţi

Din săptămâna curentă, în municipiul Bălţi va fi activat un laborator pentru procesarea probelor biologice de la persoanele suspecte de infectare cu COVID-19. O decizie în acest sens a fost luată de Agenţia Naţionala pentru Sănătate Publică, ca masură de identificare precoce a cazurilor de coronavirus şi a reducerii ratei îmbolnăvirilor în regiunea de nord, relateaza Radio Moldova Actulităţi.

Persoanalul medical a parcurs deja perioada de instruire, iar laboratorul a ajuns la etapa de funcţionalitate

„Pe parcursul unei zile laboratorul va fi pus în funcţiune, capacitatea va fi de 30-40 de teste”, amenţionat Veceslav Chislari, directorul Centrului de Sănătate publică.

Centrul de Sănătate Publică din Bălţi va parcurge o etapă importantă în mai multe investigaţii bacteriologice, virusologice, după activarea utilajului propriu şi cel adus recent pentru testarea virusului COVID-19, echipa de personal care la moment este redus, va trebui să facă faţă unei noi experienţe. 

„Până la reformă au fost 140 de unităţi, acum au rămas 70, avem două laboratoare mari, microbiologic şi chimic. Aceşti specialişti, un chimist şi un microbiolog nu se pregătesc într-un an doi, este necesar timp pentru a acumula cunoştinţe şi practică”, a spus directorul.

Menţionăm că laboratorul de la Bălţi va fi o filială a celui de la Chişinău al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP).
 

Comentarii