Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

21 Noi. 2020 / 20:10

Tradiţia de a coace pâine în cuptorul cu lemne a rămas vie la Ciuciuleni

Tradiţiile frumoase nu mor niciodată, iar oamenii de la sate au grijă de asta. Obişnuite cu mirosul pâinii coapte pe vatră, unele gospodine fac săptămânal focul în cuptor. Este şi cazul Fioniei Buza din satul Ciuciuleni, Hânceşti, care ne-a prezentat şi nouă, cu toată căldura inimii sale, cum se face pâinea cea de toate zilele după o reţetă seculară, frământată în covata pe care a moştenit-o de la părinţi, informează Mesager.

În ograda plină cu flori, mătuşa Fionia Buza, mereu îşi întâmpină oaspeţii cu braţele deschise. Iar pentru că în tradiţia creştin-ortodoxă pâinea este simbolul vieţii, gospodina îşi delectează întotdeauna oaspeţii cu pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor.

„Covata îi de vreo 100 de ani, este de la mămucuţa. Când m-a născut, pe mine a zis că, dacă îmi pune numele Fionia, îmi dă cerceii cei de aur şi iată ne-a rămas şi covata”, a relatat Fiona Buzu, locuitoare Ciuciuleni.

Cinstirea pâinii constituie un ritual sacru în satele Moldovei, de aceea pâinea trebuie frământată cu multă dragoste şi de o gospodină cu inima bună.

„Pentru ca să coacem pâine, tehnologia noastră e aşa: opărim un pumn de făina de popuşoi cu un pumn de făina de grâu şi batem bine să nu rămână boţurele şi iată după ce s-o răcorit îi dăm botcala”, a spus gospodina.

Ca să iasă pâinea bună, mătuşa Fionia foloseşte drojdie de casă.

„Din aluatul din pâine şi cu făină de popuşoi, le îngroş, ele dospesc la cald, se usucă şi atunci când coc pâine, înmoi două-trei botcăluţe, le îngroş cu făină de grâu, le lăsăm şi dospesc şi le adăugam aici”, a spus gospodina.

Aluatul trebuie să fie frământat aproximativ o oră, după care lăsat să dospescă două-trei ore. Fiecare tavă se aşează cu grijă, fiind binecuvântată cu semnul crucii. Pâinea se dă în cuptor, la foc încet, astfel, spune gospodina, va fi rumenă şi nu se va arde. Pâinea caldă proaspăt scoasă din cuptor reprezintă un prilej frumos de a aduna rudele şi prietenii în jurul mesei.

Comentarii