Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

15 Dec. 2019 / 11:16

Tradiţia ţesutului covoarelor, promovată în raionul Cahul

La trei ani de la includerea covorului tradiţional pe lista reprezentativă a Patrimoniului universal, în mai multe muzee din raionul Cahul au fost organizate activităţi de promovare a tradiţiei ţesutului covoarelor. La acestea au participat femei de diferite vârste, care au avut parte de clipe frumoase petrecute împreună, relatează Radio Moldova Actualităţi.

La Văleni, şezătoarea cu genericul „Covorul de la Sud cu dragoste ţesut” a adunat la Muzeul de Istorie şi Etnografie gospodine de diferite vârste.

„Am făcut o şezătoare cu doamnele din sat dornice de a vorbi, harnice ca albinuţele. La şezătoare ne-am adus aminte de bunicile noastre cum veneau la clacă, ele nu spuneau şezătoare. Nu este şezătoare fără glume, am cântat, ne-am înveselit”, a declarat directoarea Casei de Cultură din Văleni, Svetlana Vodă.

Au fost invitate şi gospodinele satului Crihana Veche, printre ele a fost şi Eudochia Ţicău, meşteriţă în ţesutul covoarelor, vestită în părţile locului.

„Ne-am întrunit la muzeu generaţia mai în vârstă, care ştiu istoria ţesutului, dar şi generaţia tânără (...) Ne-am dat seama că lumea era foarte deşteaptă, fără calculator şi fără Internet, fără metru în mână. A fost o sărbătoare de suflet”, a spus directoarea Casei de Cultură din Crihana Veche, Lilia Bujoreanu.

Tot în această perioadă la Muzeul de Istorie şi Etnografie din satul Slobozia Mare a avut loc o întâlnire cu meşteriţele în ţesutul covoarelor, cu genericul „Rapsodii slobozene înveşnicite cu dor”. De asemenea, a avut loc la muzeul din satul Burlacu activitatea informativă „Secretele unui covor”, iar la muzeul ţinutului natal este vernisată expoziţia „Magia covorului vechi”.  

Comentarii