Ştiri

Sursa imaginii: unghiul.com

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

15 Iul. 2019 / 20:09

Tradiţiile strămoşeşti şi pitorescul – promovate la sărbătoarea „În ospeţie la Movila Măgura”

Movila Măgura, o înălţime pitorească de la intersecţia raioanelor Ungheni, Făleşti şi Sângerei devine o atracţie turistică deosebită. Sărbătoarea „În ospeţie la Movila Măgura” a ajuns la a V-a ediţie şi a fost organizată din dorinţa oamenilor de a promova tradiţiile strămoşeşti, pitorescul şi frumuseţea locurilor, relatează Mesager.

Evoluarea artiştilor amatori din satele din împrejurimi a avut loc la poalele Movilei Măgura, dar şi pe pisc, de unde se văd împrejurimile la zeci de kilometri.

Cântecele şi dansurile strămoşeşti au fost completate de expoziţiile meşterilor populari

„Am venit cu copturi pe care le coc cu plăcere şi dragoste: un colac al miresei, colaci de cununie, jemnele. Am reprezentat în felul meu şi Movila Măgura cu spice”, a spus Valentina Bacalu din satul Ţîghîra.

„Am venit cu câteva lucruri vechi la care ţin foarte mult: un prosop de nuntă, are aproape 200 de ani, este al străbunicii mele şi e confecţionat din borangic”, a spus Ioana Gorincioi din satul Negurenii Vechi.

Cei care au văzut în premieră locurile au rămas încântaţi.

„Este o zonă foarte frumoasă, de pe acest deal se vede tot Nordul Moldovei, e lume multă, am venit şi eu cu ceramică tradiţională”, a spus Iurie Cucuietu, meşter popular din Drochia.

Prima ediţie a sărbătorii câmpeneşti „În ospeţie la Movila Măgura” a avut loc în 2015 şi dacă la începuturi au participat câteva sate, la actuala ediţie şi-au unit eforturile 14 primării din trei raioane.

„A fost o iniţiativă de a scoate oamenii din sat şi de a-i aduce la Movilă, e a promova natura, modul sănătos de viaţă, de a admira peisajele, de a promova tradiţiile. Este ca o sărbătoare regională, este Movila Măgura, Movila tuturor, ne reprezintă, care nu a fost să vină s-o vadă”, a spus Ion Rabacul, primar al satului Negurenii Vechi.

Aflată la hotarul raioanelor Ungheni, Făleşti şi Sângerei, Movila Măgura cu o înălţime impresionantă de 389 de metri are toate şansele să devină o atracţie turistică.

„Ne dorim pe viitor să realizăm şi un complex turistic. Este o zonă ecoturistică, rămâne ca o problemă de infrastructură în atenţia autorităţilor locale de nivelul întâi, dar şi de nivelul doi şi de ce nu şi de nivel naţional pentru a facilita accesul la Movilă, pentru a amenaja acest loc pitoresc care să consolideze toate forţele din regiune pentru a dezvolta turismul”, a spus Sergiu Bodrug, primar al satului Măgurele, Ungheni.

Deşi s-au făcut săpături arheologice în 1995, Movila Măgura are încă multe mistere ce merită a fi cercetate. Ce taine ascunde, ce spun legendele,dar şi oamenii din partea locului vedeţi sâmbătă, 20 iulie la Moldova 1 în emisiunea „Moldova de patrimoniu”.

Comentarii