Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

25 Ian. 2020 / 11:52

UE investeşte peste 22 de milioane de euro în Ungheni

Uniunea Europeană investeşte 22,8 milioane de euro pentru a susţine dezvoltarea polilor regionali de creştere economică inteligentă, incluzivă şi durabilă în Ungheni şi Cahul, pentru a le asigura cetăţenilor o calitate mai bună a vieţii şi noi oportunităţi.

Uniunea Europeană a lansat astăzi la Ungheni a doua dintre cele două iniţiative în cadrul noului program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Dintr-un buget total de 23,3 milioane de euro, UE investeşte 22,8 milioane pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă şi durabilă în regiunile Ungheni şi Cahul. Iniţiativa EU4Ungheni va implica în perioada 2019-2025 municipiul Ungheni şi localităţile sale învecinate din raion.

Programul este implementat de PNUD şi UNICEF cu îndrumarea strategică a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

La evenimentul de lansare de la Ungheni a fost organizat un iarmaroc al producătorilor locali, un concurs de desen la tema „Cum văd eu oraşul meu peste 5 ani”, la care au fost depuse 99 de desene, precum şi un concert, inclusiv cu artişti originari din Ungheni.

„Participarea municipiului Ungheni la acest program este o deosebită oportunitate pentru dezvoltarea durabilă a localităţii. În numele tuturor cetăţenilor municipiului Ungheni şi localităţilor învecinate vreau să mulţumesc UE şi statelor membre pentru această importantă ocazie în parcursul European al oraşului nostru. Implicarea civică şi serviciile publice de calitate reprezintă o prioritate pentru a avea o comunitate bine dezvoltată", a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

 „Sunt mândru să lansez astăzi Programul EU4Ungheni. Prin această iniţiativă ambiţioasă UE investeşte resurse substanţiale pentru implicarea cetăţenilor şi a localităţilor în crearea de parteneriate puternice pe baza valorilor comune. Acest program este pentru cetăţeni şi îşi propune îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. Sunt convins că împreună vom transforma oraşele Ungheni şi Cahul în poli de creştere inteligentă, incluzivă şi durabilă ai Moldovei”, a menţionat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

 „Sunt încântată să fiu astăzi aici la lansarea EU4Ungheni, parte a programului EU4Moldova. Săptămâna trecută, când am dat start acestei iniţiative la Cahul, am fost impresionată de entuziasmul şi determinarea oamenilor de a contribui şi beneficia de rezultatele scontate”, a menţionat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

 „În cadrul acestui proiect UE, vom sprijini modernizarea şcolilor, pentru a le face şi mai incluzive şi mai prietenoase pentru elevi, oferind în acelaşi timp instrumente inovatoare pentru asigurarea abilitării tinerilor. Împreună, ne putem asigura că toţi tinerii îşi dezvoltă la maxim potenţialul aici, în Ungheni”, a menţionat Desiree Jongsma, Reprezentantă de ţară UNICEF Moldova.

Printre alte iniţiative finanţate de UE se numără proiectul implementat de UN Women privind consolidarea capacităţilor în domeniul egalităţii de gen în raioanele Cahul şi Ungheni, cu un buget de 5,25 milioane de euro, care va pune accentul pe promovarea politicilor locale sensibile la gen şi prevenirea violenţei domestice. În total, contribuţia UE atât pentru regiunile Cahul, cât şi pentru Ungheni ajunge la 1 miliard de lei.

Comentarii