Ştiri

Sursa imaginii: dse.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

21 Oct. 2020 / 13:55

Un dig de protecţie este construit la Comrat

Opt familii din autonomia găgăuză au rămas fără casă în urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii septembrie, iar alte 45 de locuinţe au fost avariate. În prezent, muncitorii sunt implicaţi în înlăturarea nămolului, curăţarea albiei râului Ialpug şi construcţia unui dig de protecţie în oraşul Comrat, relatează Moldova 1.

Un cartier din municipiul Comrat a fost inundat de două ori, prima dată în iulie, iar a doua oară la sfârşitul lunii septembrie. După ploile abundente din 29 septembrie, toată zona a fost inundată. Apa a intrat în curţi, subsoluri şi grădini. În unele gospodării, şuvoiul de apă a smuls porţile. În urma dezastrului, opt case au fost distruse, iar 18 necesită reparaţii majore.

Locuitori din Comrat încă nu şi-au revenit după ultimele inundaţii. Localnicii se tem că urgia s-ar putea repeta.

Autorităţile locale lucrează la înlăturarea nămolului şi adâncirea canalului de scurgere a apei.

„Maşinile lucrează fără zile de odihnă în preajma râului Ialpug. Nu avem prea mult timp la dispoziţie, fiecare ploaie este un mare pericol. În acest an, oamenii au avut de suferit de două ori din cauza inundaţiilor. Le este foarte greu”, a declarat primarul din Comrat, Gheroghe Sarî.

Pagubele cauzate de ploi în autonomia găgăuzia depăşesc nouă milioane de lei. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a alocat două milioane 62 mii de lei Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia pentru lichidarea consecinţelor provocate de ploi. Banii vor acoperi pagubele proprietarilor a căror case necesită a fi demolate sau au fost deteriorate parţial în urma inundaţiilor. Suplimentar, Guvernul a alocat 1,8 milioane de lei din fondul de rezervă, pentru curăţarea albiei râului Ialpug şi construcţia unui dig de protecţie în oraşul Comrat.

Comentarii