Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

07 Iun. 2019 / 20:47

Un locuitor din Bălţi susţine că mai multe terenuri din Parcul Central au fost înstrăinate ilegal

Un locuitor al municipiului Bălţi susţine că mai multe terenuri din Parcul Central din oraş au fost înstrăinate ilegal pentru diverse activităţi comerciale. Asta în condiţiile în care parcul este un obiectiv cu statut protejat care nu poate fi supus privatizării. Agenţia pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor s-a autosesizat pe acest caz şi anunţă că va interveni în procesul de judecată pornit pe acest caz, relatează Mesager.

Potrivit lui Nicolaie Usatîi, seria de privatizări a început încă acum 20 de ani, atunci când Primăria Bălţi a vândut un drum public. După privatizarea acestuia, bărbatul s-a văzut nevoit să se adreseze în instanţa de judecată pentru a fi verificată legalitatea acestei acţiuni. În prezent dosarul se află pe rol la Curtea Supremă de Justiţie, după ce în două instanţe nu a avut câştig de cauză.

„Primăria a vândut drumul local, sigurul care ducea spre un râu, fapt ce este confirmat şi de documentele eliberate de Institutul Urban Proiect. Pentru că mi-a fost îngrădit accesul către proprietatea mea, am început să lupt pentru drepturile mele şi, în paralel, am dorit să aflu ce au mai vândut consilierii”, spune Nicolaie Usatîi. 

Nicolai Usatîi susţine că între timp a aflat ca administraţiile anterioare din Bălţi, dar şi cele prezente au vândut bucăţi de teren din Parcul Central la preţuri foarte mici, fără ca cetăţenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord ca în parc să se construiască ceva. Bărbatul afirmă că a remis numeroase adresări către aleşii locali, însă, chiar dacă a fost creată o comisie pentru verificare, lucrurile nu s-au schimbat.

„Noi am avut un loc de atracţie turistică -  parcul nostru, dar pe bani de nimic este luat de patronii locali. Pot spune că însuşi proprietarul fostei cafenele Malîş a cumpărat pământul cu 4 mii 643 de lei. Este centrul Bălţiului - eu nu sunt împotriva dezvoltării afacerilor, dar nu acolo unde de stat este interzis prin lege”, a spus Usatîi.

Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, spune că parcul din Bălţi este un obiectiv cu statut protejat şi nu este pasibil privatizării.

„Avem şi Legea culturii, şi Legea privind administrarea şi deratizarea proprietăţii publice, articole expres care menţionează că patrimoniul cultural istoric care este protejat în Moldova nu poate fi privatizat. Agenţia s-a autosesizat pe aceste cazuri că au fost înstrăinate mai multe terenuri în interiorul parcului din, sunt componente de infracţiune”, a declarat Ion Ştefăniţă. 

În opinia lui Ştefăniţă, dacă organele de drept vor aplica prevederile din cele două legi, persoanele implicate în schemele de înstrăinare vor fi trase la răspundere, iar terenurile vor fi expropriate. Ion Ştefăniţă mai spune că juristul Agenţiei se va implica în procesul de judecată. Primarul de Bălţi, Nicolai Grigorişin, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile ce se aduc municipalităţii.

 

Comentarii