Ştiri

Sursa imaginii: infocluj

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

15 Mar. 2019 / 19:06

Un nou focar de pestă porcină a fost depistat în Găgăuzia

Un nou focar de pestă porcină a fost depistat în localitatea Beşghioz din autonomia găgăuză. Acum trei zile, într-o gospodărie din sat au fost depistate cadavrele a două femele de porc. Cazul a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Comisia anti-epizootică excepţională din regiune a anunţat carantină pe teritoriul satului, iar autorităţile autonomiei au aprobat un Plan complex de măsuri pentru combaterea şi eradicarea focarelor, relatează Mesager.

Maria Mola din satul Beshgioz creşte porci de mai mulţi ani. Femeia spune că a apelat imediat la medicul veterinar atunci când a observat că unul dintre animale se poartă ciudat.

„Am avut două scroafe. Una a fătat nu demult trei purcei, dintre care doi erau morţi şi apoi a murit şi ea. Am sunat la doctor să-l anunţ, dar şi a doua a început să se simtă rău. Când a aflat că şi cel de-al doilea porc s-a îmbolnăvit, medicul mi-a zis că probabil ambii au avut pesta africană. Cadavrele au fost arse”, a spus locuitoarea Beşchiozului, Maria Mola.

„Locuiesc alături, am ajutat vecinii să sape groapa pentru cei doi porci. Eu nu cresc porci, am doar oi şi găini. E o pierdere mare”, a declarat locuitorul Dmitrii Coledji.

Comisia Anti-epizootică Excepţională a dispus deja începerea măsurilor de combatere şi eradicare a focarului.

„Am întreprins măsurile necesare pentru toate localităţile. La intrările în sat au fost create trei posturi, iar toate mijloacele de transport vor fi dezinfectate. Posturile vor fi supravegheate de poliţie şi trupele de carabinieri. De asemenea, este interzisă orice circulaţie sau transportare prin localitate ori în afara ei a animalelor domestice, iar porcii vor fi sacrificaţi doar în puncte autorizate”, a spus preşedintele Comisiei Epidemiologice, Vadim Ceban.

„Ne adresăm către toţi proprietarii de porci: dacă a-ţi observat că animalele au temperatură şi comportamentul lor s-a schimbat,  imediat anunţaţi medicii veterinari”, a anunţat şeful subdiviziunii ANSA Comrat, Mihail Tucan.

Un focar de pesta a fost depistat în această localitate şi în luna mai anul trecut. În prezent localnicii cresc peste 130 de porcine.

Comentarii