Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

03 Dec. 2019 / 16:37

Un tânăr nevăzător din Căuşeni - pasionat de fotbal şi judo

Cu beznă în ochi şi lumină în suflet. Astfel merge prin viaţă Ion Tărâţă, un tânăr nevăzător din Căuşeni, care şi-a transformat dizabilitatea în abilitate. Chiar dacă recunoaşte că nu i-a fost uşor să accepte că nu va mai vedea lumina soarelui, Ion s-a resemnat şi a început să practice sportul dar şi să activeze la o uzină din capitală, relatează Mesager.

Ion Tărâţă şi-a pierdut vederea în urmă cu 16 ani. Tănărul a trecut prin momente grele când s-a pomenit că vede ca prin ceaţă, însă, comunicând cu oamenii nevăzători s-a mobilizat.

„Primii doi ani au fost pentru mine, stres, depresie, dar am înţeles că dacă nu lupt este gata. Eu am început din nou a trăi. Am înţeles că eu trebuie să învăţ, să mă orientez, trebuia să rog pe cineva să mă conducă, dar acum eu merg singur.  Mă orientez după sunet, după umbre”, povesteşte bărbatul.

Ion Tărâţă spune că a reuşit să se integreze în societate datorită Societăţii Orbilor şi Centrului de reabilitare a oamenilor nevăzători, care l-au ajutat nu doar să deşească depresia, dar şi să practice o meserie.

„Am făcut cursuri la Centrul de reabilitare. Acolo era psihologie, era calculatorul, orientare şi mobilitate. Cel mai mult am avut nevoie de calculator. Era un Centru de Reintegrare, unde am trecut cursuri de manager de vânzări. Eu am învăţat patru luni, am făcut 10 zile practică şi am avut succese foarte mari. Eu făceam vânzări prin telefon”, mai spune Ion Tărâţă.

Ne-am gândit că Ion, persoana care a pierdut vederea, o să fie trist, dar el s-a inspirat de la profesori de la Centrul de Reabilitare, alfabetul braille l-a învăţat, bastonul a luat în mâină. Multe persoane pierd vederea cu totul, a învăţat drumurile. Este optimist şi emană fericirea, nu ştiu de unde emană această fericire, mă mir şi eu, şi mulţi care-l cunoaştem”, susţine Alexei Romanenco, director de Întreprindere.

Ion Tărâţă a început să practice sport şi a participat la diferite competiţii sportive pentru nevăzători.

Eu am început să mă antrenez cu fotbalul. Eu am început să joc fotbal între nevăzători. Iată acum recent m-am întors din Bulgaria, am avut un joc foarte bun. Eu trăiesc cu fotbalul în inimă şi în suflet. De un an şi jumătate am început să mă antrenez la judo. Două zile la fotbal şi două zile la fotbal. Eu am înţeles că trebuie să lupt, să merg înainte, mâinele în jos nu trebuie să le laşi. Aş sfătui toţi nevăzătorii să socializeze, să sune, să caute”, specifică bărbatul.

Recent echipa de fotbal din care face parte Ion Tărâţă s-a întors cu locul III de la un Campionat de fotbal din Grecia.

 

Comentarii