Ştiri

Sursa imaginii: moldnews.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

15 Iul. 2019 / 19:38

Un turn radio, motiv de dispută la Comrat

Se plâng deja de doi ani că un turn radio le afectează sănătatea, însă problema lor aşa şi rămâne nerezolvată - este vorba de locuitorii unui cartier din municipiul Comrat, care spun că din ce în ce mai mulţi oameni din zonă se îmbolnăvesc şi decedează de cancer. Proprietarul turnului pe care îl foloseşte în activităţile firmei sale de pază afirmă însă că antenele sale nu provoacă radiaţii şi nici nu recunoaşte o decizie a Primăriei locale care a dispus mutarea instalaţiei, relatează Mesager.

„Depăşeşte de două sau trei ori normele. Dorim să-şi ia turnul, astfel încât să putem locui aici sănătoşi”. „Eu am lucrat în transmisiunile radio şi ştiu că aici este radiaţie, ucidem copiii şi femeile. Acest turn trebuie să fie eliminat”. „Turnul este instalat de zece ani. Oamenii au început să moară unul câte unul. Deja este imposibil, unii nu pot dormi, alţii respiră”. „Eu sunt bolnavă de cancer, această instalaţie ne afectează sănătatea, vrem să-şi ia complet turnul de aici şi să-l pună la marginea oraşului”. „Fratele meu a decedat recent, în zona noastră deja şase oameni au decedat de cancer timp de şase luni. Proprietarul dacă vrea să câştige bani - să-şi pună turnul pe alt teren”, susţin oamenii.  

Specialiştii de la Primăria din Comrat au efectuat recent măsurători şi au stabilit că unii indicatori depăşesc de câteva ori normele admise.

„Pe data de 21 mai specialiştii au efectuat măsurători ale echipamentelor de pe turn, folosind doi parametri: nivelul radiaţiei electromagnetice şi măsurarea intensităţii câmpului electromagnetic. Potrivit unuia dintre indicatori, există un exces de aproape două ori decât norma”, a menţionat Stepan Curu, specialist la Primăria Comrat.  

În conformitate cu aceste date, Consiliul municipal a solicitat proprietarului să demonteze turnul timp de o lună, însă acesta spune că măsurătorile nu au fost făcute corect.

„Nu există nereguli. Cele două antene nu produc radiaţii, în plus am trecut la o conexiune mobilă. Locuiesc aici timp de 30 de ani, turnul are zece ani, este instalat conform parametrilor şi nu poate provoca boli”, a declarat proprietarul terenului, Dumitru Dudoglo.

Dumitru Dudoglo este decis să conteste decizia Primăriei în judecată.

Comentarii