Ştiri

Sursa imaginii: cuvantul-liber.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

15 Mar. 2019 / 09:35

Zilele Naţionale Alexei Mateevici la Căuşeni

Acţiunile încadrate în Programul ediţiei a XXVII-a a Zilelor Naţionale Alexei Mateevici, prilejuite de aniversarea a 131-a din ziua de naştere a poetului, demarează astăzi la Căuşeni, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Actuala ediţie a Zilelor Naţionale Mateevici este distinctă, prin lărgirea ariei sărbătorii. Dacă ediţiile anterioare erau găzduite tradiţional de ţara noastră în perioada 16-31 martie, în acest an, graţie deschiderii manifestate de Ministerul Culturii din Ucraina şi Academia Teologică din Kiev, Zilele dedicate lui Mateevici au avut loc în premieră la Odesa, cu inaugurarea unei expoziţii tematice „Renaşterea”.   

Lansarea propriu-zisă însă a ediţiei curente a Zilelor Naţionale Alexei Mateevici va avea loc astăzi la Căuşeni, în preajma chipului din bronz al poetului, în cadrul unui eveniment cu genericul „Proorocul căruia îi ducem veşnic dor”, care va cuprinde un moment omagial, mesaje ale oamenilor de artă şi din partea oficialităţilor – depuneri de flori.

În continuare, la Zilele Naţionale Alexei Mateevici se vor încadra, pe 16 martie, Casa Memorială „Alexei Mateevici” Căinari, unde urmează să fie oficiat un serviciu divin de pomenire în memoria poetului şi un medalion literar-muzical.

La Casa Memorială „Alexei Mateevici” Zaim îşi vor da întâlnire cu autorul limbii noastre elevi şi cadre didactice de la cele peste 40 de instituţii de învăţământ şi de cultură din ţară.

Pe 21 martie, ştafeta sărbătorii va fi preluată de Biblioteca Publică Raională Căuşeni, unde va avea loc şedinţă festivă consacrată Zilei Internaţionale a Poeziei, iar pe 22 martie va fi transmisă Liceului  „Ştefan cel Mare” Taraclia.   

Pe 27 martie, o delegaţie oficială din comuna Zaim va participa la evenimentul de inaugurare şi sfinţire a bustului preotului-poet Alexei Mateevici în judeţul Prahova (România).

Respectiv, pe 30 martie, la Liceul „Meşterul Manole” Sălcuţa urmează să se desfăşoare acţiunile incluse în ediţia a treia a Conferinţei naţionale „Ambasadorii limbii române în şcoală”.

Vor culmina Zilele Naţionale Alexei Mateevici, pe 31 martie, la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria” din Hagimus (Căuşeni) cu un omagiu literar-muzical dedicat lui Alexei Mateevici. 

Comentarii