Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Ştiri / Social

21 Dec. 2018 / 20:15

20 de instituţii publice din capitală vor fi reabilitate termic cu sprijinul băncilor europene

20 de instituţii publice vor fi reabilitate termic în 2019. Costul lucrărilor este de 25 de milioane de euro, iar banii vor fi acordaţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. Partenerii de dezvoltare spun că vor continua să participe la dezvoltarea capitalei, dar şi a altor localităţi din ţară, relatează Mesager.

Liceul „Vasile Vasilache” din capitală este una dintre instituţiile incluse în proiectul de eficientizare energetică. Lucrările vor începe din 2019.

„Avem nevoie de a schimba ţevile şi sistemul de încălzire, este nevoie de a eficientiza iluminarea în clase. Nu avem apă caldă şi încălzim la cantină pentru a spăla vesela”, a menţionat Vera Bălănel, reprezentantă, Liceul „Vasile Vasilache”.

Autorităţile municipale urmează să selecteze compania care va executa lucrările. Proiectul prevede reabilitarea termică a clădirilor, repararea acoperişurilor, scărilor, geamurilor, subsolurilor şi a reţelelor termice.

„Prima etapă a acestuia este realizarea acestor studii, numite energetice, pentru fiecare dintre obiectele care au fost vizate. Şi până acum s-a întreprins careva măsuri de eficientizare, însă acestea necesită a fi continuate, pentru că Republica Moldova are un consum sporit de energie, în special în sectorul rezidenţial”, a spus Sergiu Ungureanu, directorul proiectului.

Potrivit experţilor, pierderile de căldură la clădirile neizolate sunt duble.

„S-a observat că sistemele de încălzire au fost montate practic în anii 90 şi  necesită a fi renovate, nu au sistem practic de reglare în încăperi, la multe obiecte nu există punct termic individuale, acestea ar trebui modernizate, chiar înlocuite”, a menţionat Mihai Braguţă, expert în sisteme energetice.

Costul lucrărilor se ridică la 25 de milioane de euro.

Comentarii