Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

16 Mai 2019 / 16:43

207 ani de la ocupaţia Basarabiei de către Rusia Ţaristă, comemoraţi la Chişinău

Azi se împlinesc 207 ani de la ocupaţia Basarabiei de către Rusia Ţaristă. In urma războiului ruso-turc din 1806-1812 a fost încheiat un tratat la Bucureşti, potrivit căruia Moldova de Răsărit dintre Prut şi Nistru era anexata Imperiului Rus. Este prima ocupare a acestui teritoriu, opinează istoricul Vlad Mischevca, care a scris şi o monografie la această temă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Această comemorare semnifică circa două secole de la semnarea Tratatului de Pace rus-turc din 1812, care a generat apariţia problemei basarabene, cea mai dureroasă şi prelungită chestiune etno-teritorială a românilor. De la 1812 încoace în spaţiul dintre Prut şi Nistru avem o perpetuă dominaţie rusească de aproape două secole de un teritoriu înstrăinat prin forţă militară şi negocieri diplomatice”, a spus Vlad Mischevca.

Câteva zeci de oameni au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor ocupaţiei din 1812. Manifestanţii consideră că 16 mai este o zi de doliu în istoria ţării noastre, relatează Mesager.

„Colonişti şi iaca şi până amu ei se păstrează şi vor numaidecât noi să le vorbim limba să le facem cultura lor, aiştia unde ei s-au instalat aşa de bine. Dar noi suntem împotrivă”. „Data de 16 mai este o zi de doliu pentru poporul nostru. Deoarece anume atunci Basarabia a fost anexată la Rusia ţaristă şi noi am venit aici să ţinem un minut de reculegere”. „Am venit astăzi să comemorăm cei 207 ani de la raptul Basarabiei de către Imperiul Rus. Pentru istoria ţării noastre acesta este un eveniment de doliu”. „Ăsta-i şi raptul care ne-a răpit pământul românesc şi a făcut gubernie şi a făcut gubernie, iată ce, asta-i problema şi lumea care e conştientă mai strigă”, au spus participanţii la acţiune.

„Am fost rusificaţi, încorporaţi într-un mod violent, nedemocratic şi absolut deloc dorit de această populaţie băştinaşă şi începând cu 1812 au început ororile pe acest pământ. Suntem aici pentru a ţine un minut de reculegere în memoria acelor oameni care au avut de pătimit, suferit în urma acestei ocupaţii”, a spus Vlad Bileţchi.

Şi Partidul Liberal consideră că 16 mai trebuie să fie zi de doliu.

„Sistemul ţarist, dar mai ales sistemul sovietic, au aplicat aici un genocid adevărat de care nu se vorbeşte, prin gulag, prin executări, prin arestări, prin gropile cu var, prin persecutarea celor care au activat şi şi-au exprimat voinţa românească”, a declarat Corina Fusu, vicepreşedinte al Partidului Liberal.

În data de 16 mai 1812, în urma războiului ruso-turc început în 1806, la Bucureşti a fost semnat un tratat de pace prin care partea de est a Principatului Moldovei a fost anexată de Rusia ţaristă.

 

Comentarii