Ştiri

Sursa imaginii: censor.ua

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

26 Apr. 2019 / 09:04

33 de ani de la tragedia nucleară de la Cernobîl

Efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60 000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit. Explozia s-a produs în noaptea de 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear de la Cernobîl a contaminat peste 150 de mii de kilometri pătraţi, relatează Mesager.

În primele zece ore de la producerea accidentului, a fost pompată apă în miezul reactorului pentru a stinge incendiul şi a opri eliberarea materialelor radioactive în atmosferă. Circa 200-300 de tone de apă au fost pompate timp de oră în jumătatea intactă a reactorului. Încercarea nu a fost încununată de succes, existând riscul ca apa să inunde reactoarele 1 şi 2.

Următoarea încercare de stingere a flăcărilor a constat în aruncarea în jur de 2 400 tone de plumb şi 1 800 tone de nisip, operaţiune demarată între 27 aprilie şi 5 mai cu ajutorul a peste 30 de elicoptere militare. Nici aceasta operaţiune n-a adus rezultat, din contra, a agravat situaţia, deoarece căldura sub acele materiale s-a înteţit, iar temperatura din reactor şi cantitatea de radiaţii a crescut dramatic. Ulterior, reactorul a fost răcit cu azot, iar pe 6 mai s-a reuşit ca focul şi emisiile radioactive să fie ţinute sub control.

Un nor de precipitaţii radioactive s-a îndreptat spre părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi părţile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost puternic contaminate. Aproximativ 336.000 de oameni au fost evacuaţi. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 60% din precipitaţiile radioactive au căzut în Belarus.

Accidentul a pus în discuţie grija pentru siguranţa industriei sovietice de energie nucleară şi a încetinit  extinderea ei pentru mulţi ani. E dificil de estimat un număr precis al victimelor evenimentelor de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea lor. Listele erau incomplete şi ulterior autorităţile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiaţie" din certificatele de deces.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători şi 9 copii cu cancer tiroidian) şi a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane care au fost expuse radiaţiei, pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a aratat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian la copiii diagnosticaţi în 2002.

Comentarii