Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

06 Iul. 2020 / 09:50

71 de ani de la al doilea val al deportărilor

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 71 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi nordul Bucovinei, când aproximativ zeci de mii de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost trimisi în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice. Cu această ocazie, oficiali, deputaţi şi reprezentanţi ai partidelor extraparlamentare au depus flori la Monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare. Toti au vorbit despre importanta păstrării amintirii trecutului, pentru a putea evita pe viitor alte file negre în istoria neamului, relatează Moldova 1.

În iulie 1949, Antonia Gordea avea doar opt ani, dar spune că ţine bine minte ororile prin care i-a fost dat să treacă împreună cu familia. Ajunşi în Siberia, au fost nevoiţi să trăiască într-o cameră cu alte trei familii şi toţi erau supuşi la munci grele. Au revenit în Moldova după şase ani, însă şi-au găsit casa transformată în punct medical.

Maria Moiseenco din satul Chiştelniţa, raionul Teleneşti, îşi aminşeşte cu lacrimi în ochi de acele clipe de groază când au început deportările. Avea 12 ani când un lucrător al sovietului sătesc împreună un militar înarmat au batut în geamul casei si le-a dat ordin să iasă afară. Cu arma îi forţau să meargă la marginea satului unde îi aştepta trenul cu care au ajuns în Siberia, citată de Radio Moldova Actualităţi.

„Istoria ne oferă oportunitatea de a învăţa din cele întâmplate şi de a nu repeta greşelile comise. Din păcate, astăzi societatea noastră este la fel de divizată şi fragmentată, însă noi, cetăţenii Republicii Moldova, cunoscând evenimentele tragice din trecut, nu trebuie să permitem nimănui - nici din interior şi nici din afară - să semene discordie şi ură. Trebuie să fim o comunitate bine închegată, să ne înţelegem şi să ne stimăm reciproc, indiferent de originea etnică sau viziunile politice”, se spune în mesajul preşedintelui, relatează Mesager.

„În fiecare an, data de 6 iulie ne pune faţă în faţă cu istoria. Ba chiar cu cea mai dureroasă pagină a ei. E ziua în care comemorăm victimele celui mai mare val de deportări. De atunci au trecut 71 de ani (…) Rămânem legaţi de acest pământ prin tot ce-a fost înaintea noastră, dar şi prin tot ce va urma. Să păstrăm vie amintirea trecutului prin mormintele strămoşilor noştri şi luminos viitorul prin leagănele copiilor. Să diminuăm populismul, luptele politice, etnice şi religioase şi să amplificăm omenia. De aceasta avem nevoie acum. Aceasta ne va permite să evităm pe viitor alte file negre în istoria neamului, similare tragediei din 6 iulie 1949. Moldova nu trebuie să uite acea vară neagră”, se spune într-un mesaj al prim-ministrului Ion Chicu.

„Din păcate se ştie foarte puţin, se vorbeşte foarte puţin, inclusiv tinerii cunosc foarte puţin despre această dramă şi asta este un risc pentru că de fiecare dată, când nu vorbim, nu ne amintim de dramele prin care au trecut oamenii riscăm ca în societate să se mai întâmple ceste lucruri”, a declarat lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

„Este o zi care ne aduce cu gândul la cei care au fost nedreptăţiţi, a unor oameni înstăriţi, a unor oameni culţi, a unor oameni educaţi care peste noapte au fost luaţi şi duşi din sânul familiilor sau împreună cu ele”, a menţionat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.  

Membrii Mişcării politice Unirea au amenajat în jurul Monumentului „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare o expoziţie de documente inedite despre deportări. 

„Aceste acţiuni ar trebui la nivel de guvernare amplificate şi distribuite în toate liceele şi toate şcolile, ca generaţia tânără să cunoască, noi trăim în dezinformaţie şi până acum”, susţine preşedintele Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc.

Potrivit datelor oficiale, în noaptea dintre 5 şi 6 iulie 1949, în Siberia au fost exilate aproximativ 36 de mii de persoane.


 

Comentarii