Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

25 Mar. 2019 / 09:14

800 de tinere din Moldova sunt îndemnate să îmbrăţişeze domeniul IT

800 de tinere din Moldova sunt îndemnate să îmbrăţişeze domeniul IT. Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor a lansat o serie de sesiuni de orientare în carieră, destinate elevelor şi viitoarelor absolvente de liceu şi gimnazii din ţară. Evenimentul este parte a Campaniei naţionale de promovare a Carierei IT, iar prima sesiune s-a desfăşurat în acest wekend la Chisinau, relatează Mesager.

Cristina Cebanu este eleva în clasa a 12-a la Gimnaziul din satul Sălcuţa raionul Căuşeni. Tânăra spune că până nu demult visa să devină poliţist sau medic.

„Toate visele mele au rămas în urmă şi tind să mă dezvolt la un nivel foarte înalt. Eu am încercat robotica, am încercat să scriu Cod. O să încerc din toate ceia ce îmi oferă mie domeniul IT, însă alegerea o voi face pe cea care îmi va fi mai aproape de suflet”, a declarat eleva gimnaziului din Sălcuţa, Cristina Cebanu.

Zeci de tinere din toată ţara au venit la traning în speranta că vor putea face alegerea corectă privind viitoarea profesie.

„Am aflat despre oportunităţile în carieră, am cunoscut că este un domeniu care se dezvoltă accelerat pe piaţa din Moldova. Am aflat că nu sunt doar persoane care se numesc programişti, sunt web disaineri şi alţi specilişti în acest domeniu”, a declarat eleva unui liceu din Chişinău, Romina-Elena Comendant.

„În Republica Moldova IT-ul e dezvoltat şi chiar e bine plătit, faţă de alte profesii şi de ce trebuie să pleci peste hotare când poţi să rămâi în Moldova şi să-ţi dezvolti competenţele”, a spus eleva gimnaziului din Ciutuleşti, Valeria Rusu.

Traineri din cadrul unor companii internaţionale promit fetelor posibilităţi de angajare pe viitor.

„Noi vindem echipament în toată lumea datorită cărora lumea primeşte acces la internet în zone slab populate greu accesibile, în munţi, în Australia, Japonia. Avem foarte multe colege care se descurcă foarte bine, înţeleg bine domeniul. Ştiu cum să vină cu soluţii să creeze idei innovative”, a declarat inginerul unei companii internaţionale, Iurie Costaşco.

Cursurile se desfăsoară in zilele de weekend, până în luna mai. La fiecare sesiune vor fi invitate câte 80 de tinere, inclusiv din regiunea transnistreană.

„Sunt foarte multe oportunităţi de muncă în această industrie, sunt foarte multe beneficii pe care anagajaţii le pot explora, dar în acelaşi timp se observă că atât la nivel golobal cât şi în Republica Moldova fetele şi femeile nu sunt implicate în egală măsură cu baieţii, din acest considerent ne propunem să încurajăm fetele să exploreze aceste posibilităţi”, a spus managerul de programe ATIC, Viorica Bordei.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, cu sustinerea USAID şi a Guvernului Suediei.

 

 

Comentarii