Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Mai 2019 / 13:34

90 la sută dintre moldoveni consideră că în Moldova există discriminare, raport

90 la sută dintre moldoveni consideră că în ţara noastră există discriminare. Datele se conţin într-un raport pentru anul 2018, realizat de către Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii (CPEDAE), prezentat la o conferinţă internaţională. Cei mai buni activişti în prevenirea şi combaterea discriminării în Moldova au fost desemnaţi astăzi la Gala Premiilor pentru Egalitate, relatează Moldova 1.

Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai discriminate în Moldova, în special în ceea ce priveşte accesul la informare şi comunicare. 

„O altă problemă de discriminare - incluziunea în educaţie a persoanelor cu dizabilităţi de auz. Copiii sunt trimişi în şcolile generale, dar nu au acces la cadrul pedagogic sau asistiv pentru ei. Şi ei nici nu ştiu a vorbi, nici a se exprima în limbajul semnelor”, a menţionat Natalia Babici, prim-vicepreşedinta Asociaţiei Surzilor din Moldova.  

O tendinţă alarmantă este considerată discriminarea pensionarilor care muncesc şi după stabilirea dreptului la pensie. De asemenea, accesul la bunuri şi servicii a rămas domeniul în care s-au invocat cele mai multe fapte de discriminare. Şi în domeniul justiţiei s-a înregistrat o creştere a cazurilor de discriminare.

„Cu toate că s-a micşorat în ultimii doi ani, rămâne destul de mare, discriminarea persistă pe criterii de dizabilitate, pe criteriu de limbă, vârstă, sex. Toate problemele rămân, numărul plângerilor la Consiliu este în creştere şi încercăm eficient să diminuăm situaţia”, a declarat Ian Feldman, preşedintele CPEDAE.

„Persoanele se adresează mai mult pe cazuistică, ele se adresează consiliului respectiv şi nu avocatului poporului, care poate să scoată problema de sistem, problema de educaţie, de cultură în domeniul fenomenului de discriminare”, a spus Mihail Cotorobai, avocatul poporului.  

Conferinţa a fost organizată cu sprijinul financiar al Fundaţiei Konrad Adenauer şi al Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

„Egalitatea şi discriminarea este un domeniu sensibil în toată lumea, care a avansat considerabil în mai multe state, inclusiv în Moldova, graţie CPEDAE, care este un important mecanism în domeniul protecţiei drepturilor omului. Peste 80 de state şi-au unit eforturile şi luptă cu discriminarea. Paşi considerabili au fost făcuţi inclusiv de ţara voastră, fapt pentru care vă apreciem şi vă susţinem în continuare în eforturile voastre”, a menţionat Hartmunt Rank, director de program, Konrad Adenauer.

Cei mai buni activişti în prevenirea şi combaterea discriminării în Moldova, şase la număr, au primit astăzi trofee şi diplome de menţiune.

La eveniment a fost lansată publicaţia „Sinteză a jurisprudenţei”, ce prezintă un sumar al cazurilor examinate de Consiliu în perioada anilor 2013-2015.

 

Comentarii