Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

06 Dec. 2019 / 19:03

95% din loturile de cartofi care vin în Republica Moldova sunt infestate cu bacterii

95% din loturile de cartofi care vin în Republica Moldova sunt infestate cu bacteria cunoscută ca şi „putregaiul inelar al tuberculilor”. Infecţia este periculoasă pentru cultură, pierderile pot ajunge şi la 100% din producţie, informează IPN.

Pătrunderea cartofilor infectaţi pe piaţă afectează consumatorul din punct de vedere financiar, deoarece după înlăturarea părţilor afectate pentru consum rămâne foarte puţin cartof. Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) le solicită importatorilor să informeze consumatorul despre prezenţa bacteriei şi, eventual, să comercializeze cartoful infectat la un preţ redus, transmite IPN.

 În cadrul unor discuţii cu participarea importatorilor, Vladislav Cotici, director general ANSA, a comunicat că din 600 de probe de cartof investigate începând cu luna septembrie, doar puţin peste 50 au fost conforme. În cazul a 24 de loturi, s-a dispus returnarea cartofilor în ţara producătoare. Potrivit Directorului adjunct ANSA, Elena Malai, cei mai mulţi cartofi ajung în Moldova din Belarus, Ucraina şi Rusia, ţări unde „putregaiul inelar al tuberculilor” nu este considerat organism de carantină.

Comentarii