Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

11 Iul. 2020 / 17:43

Agricultorii estimează pierderi de peste 50% din cauza secetei

Republica Moldova se confruntă cu unul dintre cei mai secetoşi ani, iar culturile de toamnă sunt afectate în proporţii mari. Specialiştii prognozează că cea mai drastică scădere a producţiei la hectar va fi la grâu. În acest sens, autorităţile pregătesc o nouă rectificare la buget, care prevede alocarea unei sume suplimentare pentru subvenţii în agricultură. Premierul Ion Chicu a precizat că este vorba despre un suport adiţional la cele 100 de milioane de lei, care au fost incluse la fondul de subvenţionare, relatează Mesager.

 Încă din primăvară, agricultorii au înţeles că recolta de grâu va fi săracă în acest an. Fermierii au început deja secerişul şi estimează pierderi de peste 50 la sută.

„Anul acesta pentru agricultori este foarte complicat. Seceta care a fost din toamnă şi până în primăvară, plus îngheţurile care au fost de până la 10-12 grade au afectat culturile de prima grupă, dar ne-au scăpat ploiţele care au fost mai târziu. Ne-au scos din starea care era foarte şi foarte rea”, afirmă Vladimir Novac, agricultor.

Specialiştii  Ministerului Agriculturii spun că recolta de grâu va fi mai mică în sudul şi centru ţării, dar în nord sunt şanse să fie strânse câte trei tone la hectar, nu mai puţin decât în anii precedenţi.

„Este afectată şi partea de nord, dar într-un procent care ne permite să recoltăm astăzi 2,5-3 tone de grâu la hectar. În partea de sud, mai ales în raioanele Ştefan Vodă, Basarabeasca, regiunea dinspre Comrat, acolo putem avea de la 200 la 600 la hectar. În principiu, ne aşteptăm la o recoltă de circa 600 mii tone, ceea ce este în jumătate faţă de anul trecut, dar care asigură pe deplin securitatea alimentară a ţări”, a menţionat Mihail Machidon, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Condiţiile meteorologice au afectat nu doar cerealele, dar toate culturile agricole.

„Şi la mazăre şi la orzul de toamnă, la orzul de primăvară. În unele regiuni sunt influenţe şi asupra culturilor de grupa a doua. Considerăm că vor fi ploi şi se mai restabilesc. Chiar şi la acelea multianuale avem influenţă, deoarece seceta nu este numai la o cultură sau la alta”, a mai spus Mihail Machidon.

Totodată, premierul Ion Chicu a anunţat că Guvernul pregăteşte o nouă rectificare bugetară pentru a acorda suport agricultorilor care înregistrează pierderi.

„Statul trebuie să vină cu suport suplimentar pentru agricultori. Adiţional la acele 100 de milioane care le-am adăugat la fondul de subvenţionare, acum, la rectificare, noi vrem să venim cu o sumă care ar suplimenta acest fond se subvenţionare şi ar acorda suport agricultorilor”, a declarat premierul.

Anul trecut în Republica Moldova au fost recoltate 1,15 milioane tone de grâu.

Comentarii