Ştiri

Sursa imaginii: basarabia.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

24 Aug. 2019 / 11:34

Alimentarea la staţiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere este interzisă

Alimentarea la staţiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate nu este permisă conform prevederilor legislaţiei în vigoare. Despre aceasta precizează Ministerul Economiei şi Infrastructurii, ca urmare a mai multor sesizări de la cetăţeni privind imposibilitatea de a-şi încărca buteliile cu gaz pentru aragazuri casnice la benzinării, scrie IPN.

Astfel, potrivit Ministerului Economiei, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se efectuează la staţii de distribuţie şi îmbuteliere a gazelor lichefiate (SDÎG) sau la staţii de îmbuteliere a gazelor lichefiate (SÎG). De asemenea, umplerea, transportul, verificarea tehnică periodică etc. a acestor butelii, se face de întreprinderi specializate care deţin avizul pozitiv de expertiză eliberat de către organismul de expertiză în domeniul securităţii industriale.

„În conformitate cu actele normative în vigoare, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se permite doar la staţiile de distribuţie şi îmbuteliere a gazelor lichefiate sau la staţiile de îmbuteliere a gazelor lichefiate”, se arată în răspuns.

Ministerul Economiei declară că licenţa pentru comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la staţiile de alimentare, eliberată pentru fiecare staţie de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, permite titularilor comercializarea gazului lichefiat doar pentru transportul auto. „La moment nu există niciun tip de licenţă care ar permite îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic în cadrul staţiilor PECO”, potrivit Ministerului Economiei.

Potrivit Ministerului, piaţa produselor petroliere din Republica Moldova activează în condiţiile economiei de piaţă şi, din cauza lipsei cererii din partea consumatorilor de gaze petroliere lichefiate la SDÎG şi SÎG, majoritatea acestor staţii au fost conservate. Conform informaţiei prezentate de Agenţia Supraveghere Tehnică, la începutul anului 2019, pe teritoriul Republicii Moldova activau 2 SDÎG, în municipiul Bălţi şi în raionul Comrat, satul Bugeac şi 24 SÎG în mai multe regiuni ale ţării.

Ministerul spune că, întru soluţionarea problemei pe viitor, a elaborat un Plan de acţiuni privind ajustarea cadrului normativ şi legislativ, care va fi implementat după aprobarea de către autorităţile publice centrale. La fel, urmează a fi examinată de către autorităţi posibilitatea desfăşurării activităţii de livrare şi instalare a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate la domiciliu de către companii specializate.

Comentarii