Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

12 Noi. 2019 / 10:41

Alocaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi vor fi majorate

Alocaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi şi persoane vârstnice, care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru obţinerea dreptului la pensie, vor fi majorate cu 40 şi respectiv 30 la sută, potrivit unui proiect de lege, avizat pozitiv astăzi de Guvern. Proiectul a fost prezentat cu titlu de iniţiativă legislativă de un grup de deputaţi, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit proiectului, majorările vizează circa 21 mii de beneficiari de alocaţii de stat. În urma majorării, cuantumul alocaţiilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi severe, accentuate şi medii va constitui 80 la sută din cuantumul pensiei minime pentru această categorie de persoane, iar pentru persoanele vârstnice va reprezenta 50 la sută din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

Calculele estimative arată că implementarea proiectului de lege implică cheltuieli financiare anuale suplimentare în sumă totală de 79,6 milioane de lei pentru anul 2020, circa 83,2 milioane pentru anul 2021 şi 87,4 milioane de lei pentru anul 2022. Mijloacele financiare respective sunt prevăzute în proiectul Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2020-2022.

Comentarii