Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

14 Iul. 2020 / 18:36

Ambasada Franţei a donat un lot de echipamente medicale Spitalului Municipal Nr.1

Francezii sărbătoresc Ziua Naţională, însă într-un format redus din cauza epidemiei COVID-19. Tradiţionala defilare militară de pe Champs-Elysées pentru celebrarea Căderii Bastiliei a fost anulată, la fel şi balurile populare sau concertele. Între timp, la Chişinău, Ambasada Franţei a donat Spitalului Muncipal Nr. 1 din Chişinău un lot de echipamente medicale, în valoare totală de 3600 de euro.

Donaţia include două dispozitive de monitorizare a semnelor vitale ale pacienţilor, necesare secţiei de reanimare. Ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal le Deunff, şi-a exprimat condoleanţe familiilor victimelor pandemiei.

„Pandemia cauzată de COVID-19 s-a răspândit peste tot în lume. În Franţa, în Moldova, peste tot, boala a afectat numeroase familii. Ţin să exprim toată solidaritatea pe care Franţa o manifestă faţă de Republica Moldova şi, în acest context, vreau să înmânez un ajutor material Spitalului Clinic Municipal Nr 1”, a declarat ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal le Deunff.

„Dacă la început spitalizam pacienţi cu forme uşoare şi medii, acum gravitatea lor este una înaltă, deci majoritatea pacienţilor sunt în stare gravă, adică 50-60% chiar 70% şi desigur că avem nevoie de monitorizarea parametrilor clinci 24 din 24”, a declarat directorul Spitalului Clinic Municipal Nr.1, Iurie Crasiuc.

Pandemia de Coronavirus a determinat toate ţările să fie mai solidare, întrucât virusul nu cunoaşte graniţe, susţin autorităţile de la Chişinău.

„Am salutat iniţiativa Ambasadei Franţei la Chişinău să celebreze sărbătoarea naţională de 14 iulie tradiţional în cazul unei recepţii, ca să omagieze în acest an munca asiduă a medicilor, cei care sunt eroii zilelor de astăzi”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Oleg Ţulea.

„Vă suntem extrem de recunoscători pentru suportul şi ajutorul acordat sub formă de acest echipament pentru una din instituţiile municipale, este un echipament extrem de necesar pentru secţiile de terapie intensivă, unde se dau luptele aprige pentru viaţa oamenilor”, a declarat Marina Golovaci, secretar la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Şi preşedintele ţării, Igor Dodon, a ţinut să îl felicite pe omologul său francez Emmanuel Macron cu ocazia Zilei Naționale a Franţei. Potrivit oficialului, această zi, de o semnificație profundă pentru francezi, dă prilej să remarcăm rolul special al Franței în afirmarea și promovarea valorilor universale ale libertății, egalității și fraternității.

Comentarii