Ştiri

Sursa imaginii: protv.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

19 Feb. 2020 / 14:00

ANSA a raportat mai multe abateri de la normele alimentare în şcoli şi grădiniţe

100 de procese verbale şi amenzi în sumă totală de peste 185 de mii de lei au aplicat inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) pe parcursul anului trecut, în urma mai multor controale efectuate la instituţiile de învăţământ din ţară. Astfel, au fost depistate loturi de produse alterate, dar şi peşte infestat cu paraziţi. La fel, anul trecut au fost prelevate şi 80 de probe de apă, dintre care jumătate au fost neconforme, transmite Moldova 1.

„Situaţia nu este una dintre cele mai frumoase, dar este cu probleme majore depistate pe parcursul anului 2019. Prezenţa peştelui congelat afectat de paraziţi atât în cavitatea abdominală, cât şi în masa musculară, prezenţa produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat, mă refer la lapte, ouă”, a specificat Vladislav Cotici, director general al ANSA.

În urma controalelor s-a mai constatat că încă multe instituţii de învăţământ au utilaj vechi de peste 30 de ani.

„Blocurile alimentare din 11 instituţii de învăţământ nu sunt asigurate cu spaţiu de depozitare cu legume şi fructe proaspete. În unele cazuri blocurile alimentare sunt dotate insuficient cu utilaj frigorific, tehnologic şi ustensile de lucru”, a spus Roman Venger, şef subdiviziune la ANSA.

Autorităţile spun că se prevăd unele îmbunătăţiri în organizarea procesul alimentar din instituţiile de învăţământ.

„Foarte multe probleme care există la nivel de licitaţie, dar şi la nivel de produse livrate. De aceea s-a constatat nevoia de centralizare şi atunci entitatea care se va ocupa cu achiziţionare la nivel centralizat va avea specialişti care vor fi certificaţi în vederea stabilirii conformităţii sau neconformităţii produselor alimentare”, susţine Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chişinău.

Directorii de grădiniţe spun că raportează imediat autorităţilor în caz de livrare a produselor neconforme

„Avem foarte mari cerinţe în ceea ce ţine de primirea produselor de la agenţii economici. Ca să corespundă datele de pe ambalajul produsului, datele scrise pe tichetul produsului şi un certificat de conformitate şi de calitate. Dacă observăm ceva suspect noi deodată întreprindem măsuri drastice”, afirmă Iulia Boţan, director al Grădiniţei nr. 133 din capitală.

În noiembrie 2016 a avut loc scandalul licitaţiilor trucate şi alimentelor alterate, în urma căruia 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Până în prezent, dosarul nu are finalitate. În ţară sunt aproximativ 1220 de instituţii de învăţământ primar şi secundar şi circa 1480 de grădiniţe.

 

Comentarii