Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

14 Ian. 2020 / 08:47

Marele artist, Ştefan Petrache, s-a stins din viaţă

Interpretul de muzică uşoară, artistul emerit al Republicii Moldova, Ştefan Petrache, s-a stins din viaţă în seara zilei de 13 ianuarie. Anunţul a fost făcut de către fiica interpretului.

„Cu profundă tristeţe am primit vestea că în seara zilei de 13 ianuarie s-a stins din viaţă Şefan Petrache, artist emerit al Republicii Moldova. Plecarea lui Ştefan Petrache lasă un gol imens în lumea artistică naţională. A fost un Bărbat, exemplu de nobleţe şi decenţă, arta căruia va avea un ecou în sufletele noastre pentru mulţi ani înainte. Transmitem condoleanţe familiei îndoliate şi le suntem alături în aceste momente dureroase”, se spune în mesajul de condoleanţe semnat de către preşedintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu şi preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. 

„La 13 ianuarie 2020 s-a aşternut doliul în lumea muzicii şi a culturii naţionale prin stingerea din viaţă a interpretului inimilor Ştefan Petrache, Artist al Poporului şi Cavaler al Ordinului Republicii (…) Ştefan Petrache a reuşit să înveşnicească prin muzică versurile marilor poeţi naţionali şi să ne facă tuturor sufletele să vibreze în armonii de neuitat ale muzei Euterpe. Moştenirea artistică pe care o lasă în urmă Ştefan Petrache reprezintă un veritabil tezaur, numele său urmând a fi înscris în primele rânduri ale cărţii de onoare a neamului”, se menţionează în necrologul semnat de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici. 

„S-a stins din viaţă Ştefan Petrache, o voce inconfundabilă cu care au crescut generaţii. Este trist când pierdem o personalitate, dar va rămâne veşnic viu prin cântecele îndrăgite de un popor”, a scris primarul capitalei, Ion Ceban, pe Facebook.

Ştefan Petrache s-a născut pe 8 mai 1949 în satul Vânători din raionul Nisporeni. Artist emerit din anul 1986, Ştefan Petrache, a cântat în formaţiile Noroc, Orizont, Contemporanul şi în Ansamblul „Plai”, relatează Radio Moldova Actualităţi.

În repertoriul său se regăsesc numeroase melodii celebre: „Eu vin”, „Adevăruri”, „Şi dacă ramuri bat în geam”, „În august”, „Chemarea casei părinteşti”.

Din 2009, Ştefan Petrache suferea de diabet zaharat. Boala şi stresul au provocat o formă gravă de neurodermită. 

„Eu cu tristeţe vă spun: „Pe mine mă puteţi uita şi pe toată generaţia mea, dar să nu uitaţi frumosul şi ceea ce a fost făcut atunci. Eu m-am alimentat şi am trăit cu ceea ce am reuşit să fac, am iubit oamenii, am iubit publicul”, a declarat artistul pentru Moldova 1, secvenţele fiind din emisiunea regretatei jurnaliste, Silvia Cărăuş-Dor. 

Întreagă viaţă a lui Ştefan Petrache a fost consacrată muzicii, scena i-a fost altarul din care venea spre spectatori cu toată forţa talentului. Şi-a început activitatea în celebra formaţie Noroc.

Atunci când a împlinit 70 de ani, bunul său prieten compozitorul, Artist al Poporului, Anatol Chiriac, afirma: „Ştefan a ştiut întotdeauna să ne ţină sus sufletele, a fost cel care a preţuit întotdeauna verbul „a fi” şi nu „a avea”. Nu a pus preţ pe lucruri de nimic, a căutat întotdeauna desăvârşirea. Îl iubim din tot sufletul”, menţiona Anatol Chiriac.  

Marea dramă a celor care l-au iubit atât de mult pe Ştefan Petrache a fost momentul în care artistul a părăsit scena.

„Ştefan Petrache are o sensibilitate deosebită, regret foarte mult că s-a îndepărtat în ultimii ani de cântec. Sper să ne întâlnim şi să punem la cale o melodie nouă cu el”, afirma poetul Grigore Vieru.

De-a lungul anilor, artistul a fost o prezenţă deosebită la postul public de televiziune în calitate de interpret, dar şi de interlocutor, care preţuia îndeosebi emisiunile în direct.  

Corpul neînsufleţit al regretatului Ştefan Petrache va fi depus miercuri, 15 ianuarie, la ora 17:00, la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla”, iar joi, începând cu ora 09:00 până la 09:45 va avea loc serviciul divin şi slujba de pomenire. După care, la ora 10:00, cortegiul funerar se va deplasa spre Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, unde rudele, prietenii, oamenii de cultură şi toţi cei care l-au cunoscut pe Maestrul Ştefan Petrache vor putea aduce un ultim omagiu. Mitingul de doliu şi procesiunea de rămas bun va avea loc între orele 12:00-13:00, după care cortegiul funerar se va deplasa către Cimitirul Central Armenesc, unde va fi înhumat la locul său de veci. 

Comentarii