Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

22 Feb. 2020 / 18:07

Asistenţii medicali de la Institutul de Ftiziopneumologie, un exemplu de altruism

Frica de bacilul Koch a dispărut atunci când au început să lucreze şi să înţeleagă cât de important este ajutorul pe care-l oferă pacienţilor. Vorbim despre asistenţii medicali care activează la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc" din Chişinău. Ei sunt convinşi că schimbarea începe de la fiecare dintre noi şi că doar prin implicare putem construi o lume mai bună, relatează Mesager.

Andrei Gridenoc a visat de mic să devină asistent medical. El este convins că şi în Moldova poţi obţine studii de calitate şi o carieră de succes. Tânărul care activează în secţia de chirurgie a spitalului, pansează rănile bolnavilor postoperatorii. Fericirea de pe chipul pacienţilor însănătoşiţi este cea mai mare recompensă pentru el.

 „De mic tindeam să ajut oamenii, îmi era interesant ceea ce-i legat de bacilul Koch. În primul rând trebuie să respectăm toate normele medico-sanitare, echipamentul medical, respiratoarele pe care le avem, mănuşile şi deja costumul medical-chirurgial, alimenţia şi modul sănătos de viaţă ”, a spus Andrei Gridenoc, asistent medical.

Iar Constantin Doboş a ajuns la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc" acum doi ani, după absolvirea Colegiului de Medicină din Ungheni. Tânărul de 23 de ani spune că munca unui asistent medical este extenuantă, dar şi interesantă. 

 „Mă simt bine, sunt mulţumit de lucrul care îl fac, însă munca de asistent medical te epuizează, anume după gărzi, după responsabilitatea pe care o ai asupra pacienţilor. Sunt pacienţi cu care poţi comunica, lucreză foarte bine, dar sunt  şi pacienţi imobili, care nu pot vorbi”, a declarat Constantin Doboş, asistent medical.

Nici Oxana Păgînu nu are frică de bacilul Koch. Ea este mândră că lucrează într-o echipă profesionistă şi că poate salva vieţi.

„A fost o pasiune de mică încă, să devin asistent medical şi mi-am realizat visul. Munca include colaborarea cu alţi angajaţi ai instituţiei, contabilitatea medicamentelor, ziua e grea, e încărcată”, a spus Oxana Păgânu, asistentă medicală.

Institutul de Ftiziopneumologie din capitală nu este ocolit de tinerii specialişti. În ultimii doi ani, instituţia a angajat şase medici şi 11 asistenţi medicali.

 „Este un serviciu dinamic în permanentă dezvoltare, un domeniu în care se implementează metode noi de diagnostic, metode noi de tratament. Personalul este asigurat cu echipament de protecţie personal”, a menţionat Anna Donică, vicedirector medical, Institutul de Ftiziopneologie.

Tuberculoza este o maladie infecţioasă, periculoasă care poate provoca pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces.

Comentarii