Ştiri

Sursa imaginii: telegraph.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

18 Feb. 2019 / 14:15

Astăzi a fost inaugurat şantierul de construcţie a interconectorului Ungheni-Chişinău

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi prelungit până la Chişinău până-n 2021. Lucrările de construcţie a interconectorului de gaze naturale între România şi Republica Moldova au început astăzi. La eveniment au participat oficiali de la Chişinău şi Bucureşti, relatează Mesager.

Conducta va avea o lungime de 110 km şi va asigura transportul de gaze naturale. De lucrări se va ocupa compania Vestmoldtransgaz, care va construi şi un complex de clădiri, de unde va fi monitorizat întregul proces.

„Proiectul presupune construirea următoarelor obiective: clădirea de birouri, centrul de dispecerat, laborator, ateliere de mentenanţă şi reparaţii, depozite, garaje, zone de parcare şi clădirea care va asigura paza”, a declarat directorul companiei de construcţii, Cristina Chindea.

Vicepremierul român, Ana Birchal a declarat că datorită acestui proiect, în Republica Moldova vor fi diversificate sursele de gaze naturale. Oficialul a asigurat că România va continua să sprijine parcursul european al ţării noastre.

„Dorim ca prin acţiunile noastre să contribuim la asigurarea unui nivel de trai foarte bun, aşa cum am spus mai devreme, pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Rezultatele înregistrate deja în planul de reformelor în Republica Moldova subliniind că acest reforme trebuie să continue”, a spus viceprim-ministrul României, Ana Birchall.

Premierul Pavel Filip a declarat că gazoductul Ungheni-Chişinău este un obiectiv strategic pentru R. Moldova, pentru că va asigura securitatea energetică a ţării.

„Al doilea pas îl facem către securitatea energetică a Republicii Moldova. Prin conexiunea sistemului românesc de gaze, ţara noastră se conectează la sistemul european de gaze. România contează Moldova la Europa”, a menţionat prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Prima parte a conductei, Iaşi-Ungheni, funcţionează din 2014. Prin ea pot fi transportate anual 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

 

 

Comentarii