Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

17 Oct. 2020 / 16:04

Astăzi este marcată Ziua Mondială de prevenire a hipertensiunii arteriale

Astăzi, 17 octombrie, este marcată Ziua mondială de prevenire a hipertensiunii arteriale. Începând cu 2005, în fiecare an este marcată această zi, care are drept scop sporirea gradului de conştientizare a problemelor de sănătate cauzate de tensiunea arterială ridicată.

Potrivit estimărilor, tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel global. În acest an, sloganul Zilei mondiale de prevenire a hipertensiunii arteriale este „Măsuraţi-vă tensiunea arterială, controlaţi-o, trăiţi mai mult”. Aceasta încurajează oamenii să-şi măsoare permanent tensiunea arterială, pentru a o ţine sub control.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, hipertensiunea arterială este o cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord, bolile de rinichi şi poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenţei. Multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu ştiu despre aceasta, deoarece adesea nu este însoţită de simptome. Factorii de risc pentru apariţia hipertensiunii arteriale pot fi încadraţi în două categorii: modificaţi, cum ar fi vârsta, rasa şi ereditatea, precum şi modificabili, ce ţin de comportament şi stilul de viaţă. În această categorie se încadrează comportamentul alimentar nesănătos, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, obezitatea. 

În Republica Moldova, în 2019 circa 35.961 de persoane au fost diagnosticate cu boală hipertensivă, boală ischemică a inimii însoţită de boala hipertensivă şi boli cerebrovasculare asociate cu boală hipertensivă, comparativ cu 41.600 de cazuri în 2018. 

Comentarii