Ştiri

Sursa imaginii: orheitv.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

26 Mai 2019 / 12:00

Astăzi este marcată Ziua Nistrului

În fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Nistrului. Au explorat frumuseţea râului, după care au participat la un concert - astfel, mai mulţi oameni au marcat această zi. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi are menirea de accentua importanţa fluviului pentru ţara noastră, relatează Mesager.

„Pentru noi, Nistru este, cum s-ar spune, coloana vertebrală, cel mai important, dar cu părere de rău şi cu lacrimi în suflet, e tare murdar”. „Este foarte bine ca fiecare om să conştientizeze că Nistru trebuie curăţit la vreme, trebuie să-l promovăm ca pe cel mai frumos râu din Republica Moldova”, spun oamenii.

Fluviul este principala sursă de aprovizionare cu apă pentru capitală, dar şi alte localităţi.

 „Are o însemnătate din punct de vedere economic, social, istorico-cultural, dacă ne referim la economic are şi un rol vital, care asigură populaţia cu apă calitativă, dar şi necesităţile sectoarelor economiei, cum este agricultura, industria. Până la urmă asigură un echilibru ecologic în Moldova”, a precizat ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.

„În felul acesta atragem atenţia întregii societăţi asupra Nistrului, care este şi istorie pentru noi, este şi sursă de apă, este şi climă, lucru parcă recunoscut şi conştientizat de toţi, dar totuşi continuă să fie poluat”, a spus Dumitru Osipov, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului.  

„Râul Nistru pentru Republica Moldova este un fluviu foarte important şi este colana vertebrală a sistemului hidrografic din ţară. Noi trebuie să îl păstrăm, să fie curat, să se folosească toată lumea, şi pe malul drept, şi pe malul stâng. O problemă şi o îngrijorare mare prezintă intenţia de a fi construite şase hidrocentrale pe partea de sus a râului Nistru. Societatea civilă din Moldova, dar şi din Ucraina este contra construcţiei acestor hidrocentrale, pentru că în caz că se construiesc, râul Nistru va fi unul mort”, a declarat Anatolie Prohniţchi, preşedintele Partidului Verde Ecologist, citat de Radio Moldova Actualităţi. 

De menţionat că la Soroca a avut loc sâmbătă o acţiune de protest, fiind lansat un apel pentru salvgardarea râului Nistru.

Comentarii