Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 11:55

Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Anual, în ultima duminică din luna mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Nistrului. Această zi a fost stabilită printr-o hotărâre a Parlamentului, cu scopul de a accentua importanţa fluviului Nistru ca fiind principalul bazin acvatic al ţării.

Bazinul hidrografic Nistru are o importanţă socială, istorică şi culturală, dar şi un rol vital în asigurarea cu apă potabilă a populaţiei, necesităţilor din agricultură, industrie, în menţinerea balanţei ecologice şi în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Nistru are şi o importanţă transfrontalieră, fapt confirmat prin Convenţia de la Helsinki privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaţionale. Bazinul fluviului constituie un patrimoniu natural unic, un ecosistem caracterizat prin prezenţa unei bogate biodiversităţi, care determină existenţa unor zone umede de importanţă internaţională, protejate de legislaţia naţională şi instrumentele internaţionale, inclusiv de Convenţia Ramsar asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special, ca habitat al păsărilor acvatice, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM). 

Fluviul Nistru, cu izvorul în munţii Carpaţi la altitudinea de 911 m, are o lungime totală de 1350 km şi este cea mai importantă arteră acvatică a ţării, pe teritoriul căreia lungimea cursului de apă (Naslavcea–Palanca) este de 636 km. Din cauza situaţiei provocate de pandemie, MADRM anunţă că în acest an nu vor fi organizate evenimente publice, însă îndeamnă populaţia să utilizeze raţional resursa de apă şi să îşi sporească atenţia asupra necesităţii de a proteja fluviul Nistru.

 

Comentarii