Ştiri

Sursa imaginii: infobalkanish

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

12 Feb. 2019 / 17:20

Autorităţile moldoveneşti au solicitat Federaţiei Ruse accesul la cetăţenii moldoveni eliberaţi din prizonierat

Autorităţile moldoveneşti au solicitat organelor competente ale Federaţiei Ruse asigurarea accesului delegaţiei Republicii Moldova, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberaţi din prizonierat în Afganistan, potrivit unui comunicat de presă al MAEIE.

UPDATE 17:20 Potrivit unei informaţii emise de către MAEIE, delegaţia Chişinăului, aflată la Moscova nu a obţinut deocamdată de la autorităţile ruse nici accesul la ei, nici informaţia privind locul unde sunt plasaţi, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Singurele detalii obţinute de către reprezentanţii MAEIE în discuţiile avute cu câţiva oficiali de la Moscova sunt ca cei doi cetăţenii moldoveni nu ar fi în custodia Guvernului Federaţiei Ruse, dar în cea a unei organizaţii non-guvernamentale.

Pentru moment, oficialii moldoveni continuă să depună eforturi pentru a se întâlni cu cetăţenii eliberaţi din prizonierat şi a demara procedurile necesare aducerii de urgenţă a acestora în Republica Moldova. În aceste sens s-a luat legătura cu organizaţia indicată de către autorităţile ruse şi membrii delegaţiei sunt în aşteptarea permisiunii de a ajunge la cetăţenii noştri.

Solicitarea autorităţilor moldoveneşti reiese din prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile consulare (1963), articolul 5, punctele a), e),g),h) şi în special articolul 36, paragraful 1, Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice (1961), articolul 3, punctul 1, paragraful b), care prevăd expres dreptul la ocrotirea în statul acreditar a intereselor statului acreditant şi ale cetăţenilor săi, în limitele admise de dreptul internaţional, precum şi Convenţiei Consulare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă (1994).

Delegaţia formată din secretarul general de stat al MAEIE Mihail Căpăţînă şi medicul şef al spitalului Cancelariei de Stat Evgheni Vasiliev, s-a deplasat de ieri în oraşul Moscova pentru a acorda asistenţa necesară cetăţenilor moldoveni Lionel Buruiană (a.n. 1982) şi Mihai Crihana (a.n. 1965), precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova.

Comentarii