Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

26 Mar. 2020 / 19:06

Avocatul Poporului se arată dezamăgit de reacţia autorităţilor la demersul său, autorităţile spun că e vorba de provocarea unei panici

Avocatul Poporului se arată dezamăgit de reacţia autorităţilor la demersul său privind identificarea de fonduri suplimentare pentru echiparea adecvată şi asigurarea protecţie lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19. Într-un comunicat de presă, ombudsmanul spune că intenţia sa nu a fost să critice autorităţile, ci să semnaleze neregulile şi împreună cu cei responsabili, să găsească soluţii pentru a fi respectate drepturile tuturor cetăţenilor. De altă parte, şeful statului, Igor Dodon, a declarat că astfel de acuzaţii au scopul să provoace panică în societate, relatează Mesager.

Potrivit Avocatului Poporului, chiar dacă demersul său poate să nu fie „comod” pentru autorităţi, este foarte util pentru a asigura respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Într-un comunicat de presă ombudsmanul precizează că regretă modul în care au reacţionat autorităţile la demersul său.

„Ombudsmanul regretă modul în care au reacţionat autorităţile la demersul său, cu admiterea unor replici sau afirmaţii mai puţin protocolare la adresa sa. Mihail Cototobai e de părere că o atare abordare a recomandărilor Avocatului Poporului este ineficientă şi distructivă într-un stat democratic. Ombudsmanul şi echipa sa NU critică autorităţile care depun eforturi supraomeneşti pentru a face faţă unei situaţii de criză de asemenea proporţii, ce constituie un test serios şi pentru state mai prospere, cu un sistem de sănătate mult mai puternic”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

După ce avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a expediat un demers către Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale şi premierului Ion Chicu privind siguranţa personalului medical, Ministerul Sănătăţii a declarat că informaţiile sunt neverificate, iar medicii care s-au plâns de lipsa echipamentului medical activează la Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco” şi Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1 „Serghei Lazo”, instituţii care nu lucrează cu pacienţi suspecţi sau infectaţi cu noul Coronavirus.

Mai mult, premierul Ion Chicu a declarat că atunci când i-a propus Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai, să efectueze o vizită la aceste spitale pentru a se convinge de declaraţiile cadrelor medicale, Ombudsmanul ar fi refuzat, pe motiv că s-ar teme. Şi şeful statului, Igor Dodon, a criticat demersul Avocatului Poporului şi a declarat în cadrul unei Ediţii Speciale de la postul public de televiziune, că astfel de informaţii neverificate au scopul de a stârni panica în societate.

„Eu cred că aici e vorba de mai multe încercări de a provoca o panică. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar dacă ai ceva de spus, haideţi să vedem unde este problema. Noi suntem gata să discutăm cu oricine. Eu sunt gata personal să merg. Cel mai important la această etapă e ca sistemul medical să funcţioneze, pentru că ei ne vor ajuta să trecem peste această provocare”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, recent, Primăria municipiului Chişinău a direcţionat către Spitalul Clinic Municipal De Copii „Valentin Ignatenco” o donaţie de 1 milion de lei, în timp ce Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1 „Serghei Lazo” a beneficiat de 500 de mii de lei.

Comentarii