Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

17 Ian. 2020 / 16:51

Busuiocul, la mare căutare în ajun de Bobotează

Busuiocul este la mare căutare în aceste zile, înainte de Bobotează. Ritualul de creştere şi pregătire a acestei plante pentru sărbătorile creştine este specific gospodinelor din satul Voloviţa, raionul Soroca, care în aceste zile coboară planta din pod, unde a stat la uscat, şi o aleg fir cu fir pentru a o pune la icoane şi pentru a pregăti mănunchiurile cu care vor merge dupa aghiazmă, în ziua de Bobotează, relatează Moldova 1.

„La noi în sat, busuiocul se seamănă de Sfântul Gheorghe sau atunci când e primul ocăit de broaşte, ca el să crească frumos şi stufos. Sămânţa pe care o semănăm este sămânţa de la Sfânta Cruce care rămâne pe masă”, spune Galina Muntean, locuitoare a satului Voloviţa.

Femeile din Voloviţa spun ca folosesc busuiocul si pentru prepararea mai multor infuzii de leac.

„Noi acum ne ducem la Iordan pentru a lua apa sfinţită cu busuioc, cu acel busuioc venim acasă şi sfinţim casa, grădinile, viile”, spune săteanca Pelaghia Buruieni.

Până şi denumirea ansamblului folcloric din sat poarta cinste acestei flori – „Busuioc, floare de noroc”. Aşa că nu e de mirare că şi în repertoriul formaţiei se regăsesc mai multe cântece dedicate busuiocului.

„Cel mai plăcut miros e de busuioc, şi îmi pare bine că am primit de la părinţi tradiţia, eu ţin busuiocul la icoane. De tare ce mi-a plăcut, am pus denumirea şi la ansamblul nostru Busuioc floare de noroc, pentru că într-adevăr aduce noroc”, specifică Valentina Gîlca, conducătoarea ansamblului folcloric.

La piaţă o legătură de busuioc se vinde cu 20 de lei.

Comentarii